Jelenlegi hely

A „boldog békeidők” alkonyától a rendszerváltásig - virtuális kiállítás

2021.06.25.

Vitathatatlan, hogy Magyarország több mint ezer éves történelmének egyik legsötétebb időszakát a 20. század viharos évtizedeiben élte, mondhatni vészelte át. Két világháború kíméletlen pusztítása, gyűlölettel teli terror és megtorlás, diktatúrák felemelkedése és bukása, felszabadulás és megszállás, a szabadság vérbe fojtott forradalma és a reményekkel teli, újrakezdéssel kecsegtető rendszerváltás. Ezek határozták meg e vészterhes korszakot, amikor a jó és a rossz határai néhol világosan elkülönültek egymástól, máskor viszont teljesen elmosódtak, vagy megszűntek. Magyarország 20. századi történelme ezért sosem lehet tisztán fekete vagy fehér, csak rikítóan vörös vagy szürkévé rongyolódott fehér.

Idén a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára a 20. századi politikai rendszerek és diktatúrák szövevényes világába kívánja elkalauzolni az érdeklődőket. Online kiállításunk korabeli országos és kecskeméti plakátokon, hirdetményeken és felhívásokon keresztül szeretne betekintést nyújtani a korszak politikai, társadalmi és kulturális életébe.

Ismert történelmi személyek és a nemzet sorsdöntő pillanatai elevenednek meg újra: például I. Ferenc József osztrák császár és magyar király 1914 júliusában a népeihez intézett felhívásával az I. világháborúba taszítja Európát, vagy vitéz nagybányai Horthy Miklós kihirdeti kormányzóvá választását 1920 márciusában. Megismerkedhetnek a Horthy-korszak békebeli és II. világháborús politikájával, az 1945 utáni pártok és szervezetek programjával és társadalmi bázisaival, a Rákosi-korszak mélyen elvakult sztálinizmusával, Kádár János gulyáskommunizmusával és a rendszerváltás zászlóvivőivel.

A helytörténet iránt érdeklődők városunk, Kecskemét 20. századi történelmének eddig kevésbé közismert epizódjaiba is bepillanthatnak. Szemtanúi lehetnek az 1919. évi Tanácsköztársaság diadalának és bukásának, a Rongyos Gárdát vezető vitéz Héjjas Iván városfoglalásának és statáriumának, vagy a Horthy Miklós vezette Nemzeti Hadsereg kecskeméti bevonulásának. A látogatók megismerhetik továbbá Kecskemét történetének sötét, drámai és embert próbáló eseményeit is: például a város 1919. évi román megszállását, az 1944 májusában kihirdetett kecskeméti zsidó gettó területi kijelölését, vagy a II. világháború végén Kecskemét polgári lakosságának teljes kiürítését a szovjet Vörös Hadsereg közeledése miatt.

A háborúk, elnyomás és terror évei alatt a kulturális élet sodró lendülete olykor ugyan megtört, de minden politikai rendszerben voltak időszakok, amikor sikerült újra és újra felpezsdíteni. Online kiállításunk közönsége így olyan országos és helyi rendezvények, fesztiválok plakátjaival is találkozhat, mint a munka ünnepét hirdető május 1-je, a szocialista könyvhetek, vagy az első kecskeméti Hírös Hét Fesztivál 1934-ben. Egyes plakátjaink a kultúra és szórakozás fokmérőjének tartható színházi és filmes világba is betekintést nyújtanak, főként az 1945 utáni időszakba.

A politikai, társadalmi és kulturális témákon kívül látogatóink még egyéb más érdekességekre is rábukkanhatnak, például Kecskemét jobboldali közlekedésre való áttérésének hirdetményére, vagy a Kecskemét főterén felállított Kossuth-szobor 1906-os átadásának ünnepi programjára.

Kellemes, izgalmas barangolást kívánok Önöknek!

Gönczi Gergő levéltáros

 

A kiállítás tematikus oldalainak eléréséhez kattintson a címekre!

 

 

A kiállítás dokumentumait válogatta, jelzetekkel és magyarázó szöveggel ellátta:
Gönczi Gergő

A kiállítás technikai szerkesztője:
Mudri Andor

 

© MNL BKML, 2021 

Utolsó frissítés:

2021.06.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges