Új kiadvány – Anno Gyula

Mozaikok, történetek városunk múltjából
2022.12.05.

 
A kötet a Gyulai Hírlapban 2007 és 2009 között megjelent, levéltárosok által írt cikkeket tartalmazza. Mocsár-Pörjés József, a Gyulai Hírlap főszerkesztője 2007-ben kereste meg levéltárunkat, rövid, érdekes képekkel illusztrált írásokat kért Gyula város történetéből. A feladat izgalmat váltott ki a levéltárosok körében, hamarosan sorjáztak a cikkek a legváltozatosabb témákban. Az Anno Gyula rovat rövid időn belül népszerű lett, másfél év alatt összesen 143 cikk született munkatársaink tollából.
 
A sorozat megszűnése után hamarosan felmerült a gondolat, hogy az írások önálló kötetben is helyet kapjanak, azonban ez különböző okok miatt mindig meghiúsult, végül a kötet megjelenését egy NKA-pályázat tette lehetővé. Bízunk benne, hogy több mint tíz évvel a cikkek születése után is, élvezetes olvasmányélményt jelentenek a várostörténeti mozaikokat. Az írások egy kötetbe összefűzve kimondottan érdekesek, egységet képeznek, valamint olyan színes, személyes történeteket villantanak fel, amelyek a nagyobb történeti munkákból rendszerint kimaradnak.

 

A Gyulai Hírlapban megjelent írásokat tíz fejezetbe soroltuk, amelyekben változó számú, kronologikusan elrendezett cikk sorakozik. A Helyben járás a városról, az utcákról, terekről mesél, az Idegenben pedig a városból elkerült polgárok élményei közül válogat. A Városunk krónikájából című fejezetben Gyula történetének fontosabbnak ítélt mozaikjai villannak fel a középkortól a 20. századig. A negyedik fejezetben a helyi ipar és infrastruktúra fejlődéséről olvashatunk. Az Ünneplőben a különleges alkalmakba – legyen az főispáni beiktatás, császárlátogatás, vagy a karácsony ünneplése – enged betekintést. A következő két fejezet, a Hölgyeim… …és Uraim! közismert gyulai személyiségek életéből mutat be érdekes epizódokat. A szociális ellátás, egészségügy történetének mozaikjairól a Segítség a bajban írásaiból kaphatunk képet. A fehér asztal örömei a gasztronómia-történet világába kalauzol bennünket. Az utolsó fejezet, a Szabadidő, kikapcsolódás pedig a körök, egyletek tevékenységéből, sportolási, kikapcsolódási lehetőségekről ad áttekintést.
 
A köny levéltárunkban megvásárolható vagy megrendelhető a beml@mnl.gov.hu címen.
Ára: 5040 Ft
 
 
A kiadvány megjelenését támogatta:
 

Utolsó frissítés:

2022.12.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges