Mozaikok az adó és adóelkerülés történetéből

2019.10.14.
Az MNL Békés Megyei Levéltára október 11-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságával és a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Békés Megyei Szervezetével rendezett a közös konferenciát. Mi más lehetett volna a tematika, mint az adózás története. Ám az adózással együtt jár az adóelkerülés, kevésbé finom terminológiával: az adócsalás. Ez lett a másik vizsgált téma.

Kovács Tamás, a NAV Békés megyei igazgatója Szent Istvántól Károly Róbert uralkodásának időszakáig tekintette át az adózás kérdéseit. Schramek László – az MNL Pest Megyei Levéltára igazgatója – az állami egyenes adók beszedésének 18. századi rendszerét tekintette át jól strukturált, érdekes előadásában. Kereskényi Miklós nyugalmazott gimnáziumi igazgató a hadi adó Békés megyei beszedésének példáin mutatta be, a gyakorlatban miként működött az adószedés 18. századi rendszere s az államtól a jobbágyig miként sértették meg ezt a rendszert. Tóth JuditMNL Országos Levéltára – a Rákosi-korszakbeli begyűjtési rendszerről beszélt, beszédes példákkal dokumentálva azt, hogy a korabeli adóprés miként szolgálta a módos parasztság társadalmi ellehetetlenítését.

A szünet után Pokornyi ZsanettKormányzás és Közpolitikai Osztály TK Politikatudományi Intézet – ma futó vizsgálat eredményeit ismertette, középpontba állítva azt a kérdést, hogy az adófizetés szempontjából milyen jelentősége van a bizalomnak. Zárásként Erdész Ádám, az MNL Békés Megyei Levéltára igazgatója „Tisztes polgárok, svindlerek, fináncok” című előadásában a téma irodalmi feldolgozásait vette sorra. Az áttekintés a reformkorban született szövegekkel indult és Mikszáth ironikus csipkelődésein keresztül Móricz Zsigmond drámai társadalmi feszültségről tanúskodó regényrészleteivel zárult.

A szokatlan tematika, a ritka szervezői párosítás meglehetős érdeklődést váltott ki, s jó hangulatú, érdekes konferenciát tudhatunk magunk mögött.

Gyulai Hírlap

Beol

Csaba Tv

Gyula Tv

Behír

Tv7 - Híradó, 2019. 10. 15., 12:10-től

 

Gyula Tv
 

Fotók: Czégé Petra/MNL BéML

 

Utolsó frissítés:

2019.10.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges