Milyennek képzelem a csabai várkastélyt?

A rajzpályázat eredménye
2021.10.19.

Az 1556-ban lerombolt csabai castellumról sajnos nem maradt ránk korabeli képi ábrázolás, így leginkább a képzeletünk alapján válaszolhatunk arra a kérdésre, hogy miként nézett ki ez az épület. A gyerekek leleményességére bízvást számíthatunk, ezért hozzájuk fordultunk. A MNL Békés Megyei Levéltára Dr. Bódán Zsolt osztályvezető ötletét megfogadva áprilisban rajzpályázatot hirdetett általános iskolás tanulók számára, a következő címen: Milyennek képzelem a csabai várkastélyt?

Felhívásunkra 89 pályamunka érkezett. Leginkább békéscsabai gyerekek rajzaira számítottunk, de nagy örömünkre Gyuláról is érkeztek rajzok, sőt Tiszaalpárról is kaptunk egy alkotást. A bírálóknak nehéz dolguk akadt, hiszen sok szép és sziporkázó fantáziájú kép közül kellett kiválasztaniuk azokat, amelyeket díjakkal jutalmazhatunk. A kisebbek (4. osztályig bezárólag) és nagyobbacskák (5–8. osztályosok) munkái közül 3-3 helyezettet választottak ki a bírálók. A zsűri tagja volt Koszecz Sándor, a békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpont vezetője, – valamint Balogh Dorottya főlevéltáros, igazgatóhelyettes és az esztétika végzettséggel is rendelkező Czégé Petra levéltáros.

A kisebbek közül az első helyet a 8 éves Csenki Nóra kapta, aki a tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulója. A második és harmadik helyet a 6 éves Marton Liza Boróka és az 5 éves Tari Benedek munkái érdemelték ki, ők a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium növendékei. A nagyok közül a békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola 6. osztályos tanulói nyerték el az első három helyezést: Lipták Jázmin, Káman Abigél és Szűcs Benkő.

A műalkotásokból kiállítást rendeztünk a Békés Megyei Könyvtár előcsarnokában. Az ünnepélyes megnyitóra október 14-én került sor. A képek október végéig tekinthetők meg.

 
A pályázatról sajtóhír:
https://behir.hu/kepzeld-el-milyen-lehetett-a-csabai-varkastely-rajzpalyazat
https://behir.hu/milyennek-kepzelem-a-csabai-varkastelyt
Milyennek képzelem a csabai várkastélyt? Csabai Mérleg. XXXI. évf. 13. szám. 15. o.

A felhívásra beérkezett pályamunkák:

 

Alsó tagozatosok alkotásai
 

Utolsó frissítés:

2021.10.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges