Dózsa György Békés megyében, 1514-ben – a levéltár és a könyvtár közös konferenciája

2024.06.21.

Június 14-én, pénteken közel 60 fő részvételével zajlott le a Békés Megyei Könyvtár és az MNL Békés Vármegyei Levéltárának közös konferenciája Békéscsabán. Az előadók nem pusztán az 1514. évi hadi eseményekről szóltak, hanem a jobbágyi költözés történetéről is. A tudományos eseményre a Békés Megyei Könyvtár előadótermében került sor.

Sáfár Gyula levéltárigazgató köszöntő szavai után Gulyás László Szabolcs vázolta a középkori jobbágyság kialakulásának és költözési jogainak történetét. C. Tóth Norbert tudományos megalapozottsággal, ugyanakkor könnyed modorban szólt a keresztesek lázadásának eseményeiről. Halmágyi Miklós Békés megyei erőszakos jobbágyköltöztetésekre és az 1514. évi lázadás helyi vonatkozásaira irányította a figyelmet középkori oklevelek fényképeivel illusztrált előadásában.

Az első három előadás után Gulyás László Szabolcs bemutatta C. Tóth Norbert Dózsa György – kultusz és történelem című könyvét. A délelőtti ülést követően a Méteres vendéglő által szolgáltatott finom ebéd és kötetlen beszélgetések után folytatódott a konferencia.

Erdész Ádám előadásából a kétegyházi születésű történész-professzor, Márki Sándor Dózsa Györgyről írt monográfiáját ismerhettük meg. Németh Csaba a 18. századba vezette a hallgatóságot Harruckern János György Békés megyei jobbágytelepítéseiről beszélvén. Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója intézménye ismeretterjesztő projektjeiről, a BékésWikiről és idegenvezető sétákról tájékoztatta a közönséget interaktív előadásában.

A hallgatóság soraiban Békéscsabáról, Békésről, Gyuláról, Mezőberényből, Körösladányról és Szegedről is találkozhattunk ismerős kollégákkal. Ezúttal is számíthattunk a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület lelkes és összetartó tagjaira. Köszönet a Békés Megyei Könyvtárnak a helyszín biztosításáért!

A Rendezvény sajtója

Beol

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2024/06/dozsa-gyorgy-parasztfelkeles

Behír híradása és TV7 interjúk

https://behir.hu/dozsa-gyorgy-bekesben-konferencia-a-bekes-megyei-konyvtarban

 

 

 

Utolsó frissítés:

2024.06.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges