"A dalnok búcsúja"

2020.04.27.
Tudni, hogy a jó ügy mellett állunk, bátornak érezni magunkat, átélni, hogy egy összetartó közösséghez tartozunk – ki ne vágyna ilyen, ritkán adódó pillanatokra. Akinek adatik ilyen, egész életében őrzi ezeknek a pillanatoknak az emlékét. Ám egy idő után az ilyen emlékek is elhalványulnak és sokszor örökre feledésbe merülnek. Néha egy-egy véletlen a múlt kútjából felszínre dob elfeledett epizódokat. Egy, az 1956-os forradalom történetét vizsgáló kutatás során a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium történetének apró, de érdekes mozzanata került elő.

A gimnázium diákjainak többségét magával ragadta a forradalom. A források szerint az egyik IV. osztály, Domokos György történelem tanár osztálya, a IV. A. különös intenzitással vett részt az októberi és későbbi eseményeiben. A gimnázium meg is kapta a büntetést, december 17-én, amikor pufajkások szállták meg a várost, két tekintélyes tanárt tartóztattak le. Márciusban újabb őrizetbevétel után látványosan fegyvert kerestek az iskolában, még a gimnázium mögötti Élővízcsatorna medrében is. A IV. A. utolsó szimbolikus csatáját tablójuk elkészítésekor vívta meg: A tablóra Arany János „A dalnok búcsúja” című versének néhány sorát akarták írni: Az idézet így hangzott: „Fényes, magasztos korban élni, Büszkén emlékezni, s remélni, Tinéktek adatott!” Az egyértelműen a 56-ra utaló jelmondatról még a forradalommal szimpatizáló tanárok is lebeszélték a fiúkat, mert ilyesmiért nagyon könnyen kizártak valakit az érettségiről. A második sorban látható Szabó István nevű fiú egyedül is vállalta volna a felelősséget a feliratért, de ehelyett a képen látható idézet került a tablóra.

Paradox, hogy ezt a szép történetet egy, a gimnázium belső ügyeit különösen jól ismerő és a részletekre is figyelő ügynök jelentése őrizte meg számunkra.

Dr. Erdész Ádám

 

A tabló forrása: Janecskó Gyöngyi (szerk.): Tablók könyve 1950-2012. Erkel Ferenc Gimnázium - Helyi könyvek.hu Bt., 2012.

 

Utolsó frissítés:

2020.04.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges