Jelenlegi hely

„Nem mi voltunk nagyok, hanem a szabadság eszméje” – In memoriam Debreceni László (1934–2022)

Nekrológ
2022.06.16.

 

Nem mi voltunk nagyok, hanem a szabadság eszméje” – In memoriam Debreceni László (1934–2022)

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Dr. Debreczeni László, az 1956-os forradalom pécsi eseményeinek aktív résztvevője. A Pécsi Orvostudományi Egyetem végzős hallgatójaként az október 22-i diákparlament elnökének választották. A szokásos „Elvtársak!” megszólítás helyett a gyűlést „Kedves lányok és fiúk!” felkiáltással nyitotta meg, a köszöntés a pécsi 56 nyitányának is tekinthető. Nem sokkal később az orvosegyetemi nemzetőr zászlóalj tagja lett: „Valami különös eufóriában éltünk azokban a napokban. Mi, fiatalok szinte lázban égtünk” – nyilatkozta 1999-ben ezekről a napokól.

1957 márciusában letartóztatták, majd 1958-ban a pécsi katonatanács-perben három év és hat hónapi börtönbüntetésre ítélték és kizárták az ország valamennyi felsőoktatási intézményéből. Miután 1959-ben amnesztiával szabadult, segédmunkásként, tolmácsként, kutatóasszisztensként dolgozott, végül 1964-ben befejezhette az egyetemet. Ezt kövezően Komlón dolgozott üzem-, illetve bányamentő orvosként a Mecseki Szénbányászati Trösztnél, majd a Mecseki Ércbányászati Vállalatnál. 1992-től nyugdíjazásáig az ÁNTSZ tiszti főorvosa, a Baranya Megyei Intézet helyettes vezetője volt. 1990 és 1994 között pécsi önkormányzati képviselőként tevékenykedett. Meghívott előadóként kapcsolódott be a PTE Egészségtudományi Karának oktatómunkájába, ahol orvostörténetet és közegészségtant adott elő.

A rendszerváltás után Debreczeni László rendszeres résztvevője volt a forradalmi eseményekről szóló városi megemlékezéseknek, számos előadással és interjúval járult hozzá ahhoz, hogy a pécsi 1956 újabb és újabb generációk számára váljon megismerhetővé. A börtönévekről szóló emlékeit Egy medikus barangolásai börtönországban címmel jelentette meg. 2016-ban elsőként kapta meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eszmeiségének megőrzésében, ápolásában végzett kimagasló tevékenységek elismerésére alapított pécsi Szabadság-díjat.

2010-ben az Emlékpontok projekt keretében a pécsi Megyervárosi Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium egyik tanulója kérdezte Debreczeni Lászlót: a Nagy válaszút volt 1956, de én jól választottam című interjú megtekinthető az alábbi linken.

 

 

Utolsó frissítés:

2022.06.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges