Jelenlegi hely

Beszámoló a "Bevezetés a családfakutatás rejtelmeibe kezdőknek és haladóknak" c. tanfolyamunkról

2018.11.21.

 

Beszámoló a "Bevezetés a családfakutatás rejtelmeibe kezdőknek és haladóknak" c. tanfolyamunkról

Az MNL Baranya Megyei Levéltára a Családok éve 2018 programsorozat keretében szervezte meg a négy alkalomból (2018. október 3., 11., 17. és 24.) álló családkutató tanfolyamát Bevezetés a családfakutatás rejtelmeibe kezdőknek és haladóknak címmel a levéltár Rét utcai kutatótermében. A program valójában regionális szinten valósult meg, ugyanis az MNL Somogy Megyei Levéltára és az MNL Tolna Megyei Levéltára is ugyanezeken a napokon tartotta a családkutató tanfolyamát. Mindhárom levéltár alapvetően azonos tematika szerint vezette be az érdeklődőket a családkutatás rejtelmeibe.

Legfőbb célunk az volt, hogy az előadásokban, prezentációkban említett dokumentumok bemutatásával szó szerint is közelebb hozzuk az érdeklődőket az általuk kevéssé ismert levéltári iratokhoz, és rávilágítsunk, hogy a családok történetének feltárásához az anyakönyvi kutatáson kívül, milyen más források állnak rendelkezésre. Ismertetésre kerültek online (is) elérhető adatbázisok, digitalizált iratok. Mind a kezdő, mind pedig a haladó családkutatóknak is igyekeztünk utat mutatni.

A foglalkozásokat intézményünk nyolc munkatársa tartotta. Nagy Imre Gábor főlevéltáros a kezdeti lépésekről, a családi szájhagyomány és családdal kapcsolatos iratok jelentőségéről beszélt, valamint a névváltoztatás, magyarosítás témájáról tartott ismertetőt. Vargháné Szántó Ágnes levéltáros az iskolai iratokról, az otthon is végezhető sajtókutatás lehetőségeiről, a gyászlevelek és útlevelek forrásértékéről, valamint az Amerikába kivándorolt ősök felkutatásának online módszerét mutatta be. Kocsis Éva levéltáros szemléltető bemutatója alkalmával a különböző online adatbázisok világába kalauzolta a résztvevőket (ebben kiemelt szerepet kapott az MNL Mikrofilmek adatbázisa). Dr. Bodor Mihály levéltáros az anyakönyvi kutatás elméleti és gyakorlati lehetőségeiről adott áttekintést, Török Gábor levéltári informatikus az interneten elérhető, a családkutatással már régóta foglalkozók számára is új, online nemzetközi adatbázisokat ismertetett, valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltáráról (ÁBTL) tartott rövid bemutatót. Borsy Judit főlevéltáros az 1848 előtti levéltári iratokat „népszerűsítette”, hiszen országos és helyi adóösszeírásokról, polgár összeírásokról, katonai, nemességi, uradalmi iratokról, hagyatéki, örökösödési ügyekről kaptak képet a megjelentek. Gyánti István segédlevéltáros katonai iratok és országgyűlési névjegyzékek, katonaállítási lajstromok, Bősz Attila levéltáros pedig az iparos családtagok és községi iratok nyomába eredt. Ebben iparügyi iratok, nyilvántartások is segítségére voltak.

Az egyes témák bemutatását követően lehetőség nyílt a hallgatóságban felmerült kérdések megválaszolására. Az előadóteremben megtekinthető állandó kiállításunk mellett a kurzus során ismertetett válogatott levéltári iratok, dokumentumok is kiállításra kerültek.

A nagy érdeklődésre (az 50 főre meghirdetett részvételi létszám már napokkal a tanfolyam előtt betelt) való tekintettel levéltárunk 2019 tavaszán újabb előadás sorozatot indítását tervezi.

A rendezvényen készült fényképek Galériánkban tekinthetőek meg.

 

Utolsó frissítés:

2018.11.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges