Levéltári élet

2024.02.28.
A modern levéltári technológiákról, az új irányokról és kutatási lehetőségekről tartanak előadást a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársai március 8-án Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen.
2024.02.27.
Megköszönte négy közösségi segédletkészítő munkáját hétfőn délután a Magyar Nemzeti Levéltár, az önkéntesek az állami anyakönyvek gépi feldolgozásához készítettek tanítóanyagot. A közösségi segédletkészítőknek raktárlátogatást szerveztek, emellett a munkájukat ajándékutalványokkal ismerték el.
2024.02.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának a munkája arra bizonyíték, hogy a modern kor vívmányait sikerrel lehet alkalmazni a történelmi iratok, anyagok feldolgozásában is. A munka során hatékonyan használják a mesterséges intelligenciát, a kézírás-felismerést és számos új technológiát, ezek kapcsán saját fejlesztésű újításokat, megoldásokat is letettek már az asztalra. Ezeket nemzetközileg is elismerik.
2024.01.22.
Felavatták január 19-én délelőtt 11 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának épületében a 2018. szeptember 11-én elhunyt Kapiller Imre, egykori főlevéltáros emléktábláját
2024.01.18.
Az intézmény működőképességét a jövőben is mindenképpen fenntartjuk, és közben igyekszünk minél több programmal, élménnyel hozzájárulni a magyar tudományos és kulturális élethez – jelentette ki a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Szabó Csaba az interjúban értékelte az integrált intézmény létrehozása óta elvégzett munkát, beszélt a folyamatban levő programokról és a közeljövő terveiről. A kollégáinak pedig 2024-re is sok munkát ígért.
2023.12.31.
Mint nagyon sok dologról, a szilveszterről és az újév napjáról is eltérő módon gondolkodunk. Sokan vannak, akikből meglehetősen heves érzelmeket, lelkesedést és egy kicsit talán reménykedést vált ki az év vége, mások azt mondják, ez a két nap is olyan, mint a többi, és amíg egyesek mulatnak, ők alszanak egy jót. Rokonszenvezzünk bármelyik állásponttal, vagy adjunk egy kicsit mindkét félnek igazat, egy dolog azért biztos, az újév első napja mindenképpen ünnepnap, amikor érdemes megpihenni, és egy kicsit visszaemlékezni.
2023.12.24.
Rohanó világban élünk – ezt halljunk mindenhol. Úgy hiszem, ezt a megállapítást tényszerűen mindannyian elismerjük, nem is nagyon tehetünk mást. Más kérdés, hogy erre a helyzetre eltérő módon reagálunk. Sokan teljes mellszélességgel részt vesznek a rohanásban, és „haladnak az árral”, mások a parthoz közelebb, időnként kapaszkodókat keresve araszolnak előre, esetleg egy-egy szigeten meg is pihennek olykor. Néhányan pedig megpróbálnak szembe menni az árral, de ezek a kísérletek lemondásokkal járnak, és nem ígérnek könnyű sikert. A döntés mindig a mi kezünkben van.
2023.11.22.
A Magyar Országos Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és Románia Nemzeti Levéltára (RNL) 2011. július 13-án Gyulafehérváron együttműködési megállapodást kötött. Az aláíró felek vállalták, hogy a romániai levéltárakban 1918/1919-ig keletkezett erdélyi vonatkozású fondokról, állagokról, sorozatokról és gyűjteményekről, illetve a Magyarország e tekintetben meghatározó levéltáraiban található erdélyi vonatkozású fondokról, állagokról és sorozatokról részletes jegyzéket készítenek és azokat kölcsönösen lefordítják.
2023.11.20.
Rangos konferencián képviselte Luxemburgban a Magyar Nemzeti Levéltárat (MNL) Szatucsek Zoltán, az Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője. A rendezvény központi témája az volt, hogy miként lehet a mesterséges intelligenciát levéltári feladatokra használni. E témában a kutatóintézetekből, levéltárakból és az Európai Unió különböző szervezeteitől érkezett szakemberek osztották meg rendkívül fontos kutatási eredményeiket.
2023.11.17.
Családfamesék címmel új sorozat indult a közelmúltban az M5 kulturális csatornán, amelyben a nézőket a családfakutatás technikáiba, rejtelmeibe avatják be egy-egy ismert személy példáján keresztül. A csatorna a műsor készítése kapcsán együttműködik a Magyar Nemzeti Levéltárral, a közös munkáról és annak gyümölcseiről Ritter Györgyöt, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosát kérdeztük.

Pages