Levéltári élet

2024.06.03.
Egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait a Magyar Nemzeti Levéltár és az üzbég levéltár, az Üzarchiv Ügynökség, amelynek küldöttsége háromnapos látogatáson járt a napokban Budapesten. A felek közös kiállításokról és kötet kiadásokról egyeztettek, emellett arról is tárgyaltak, hogy a két intézmény szakemberei miként oszthatnák meg egymással tapasztalataikat. A hazai levéltári vezetés abban is reménykedik, hogy fontos hungarikákra bukkanhatunk a közép-ázsiai országban.
2024.05.31.
Két, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakával kapcsolatos adatbázist publikált a Magyar Nemzeti Levéltár a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténelmi Levéltárával közösen. Az egyik a honvédsereg veszteségeit tartalmazza, a másik hadműveleti iratokat gyűjt csokorba.
2024.05.15.
Meghosszabbították a Legyél krónikás! – Elmesélem 1000 szóban című diákpályázat beadási határidejét. így a tanulóknak szeptember 30-ig van lehetőségük beküldeni a pályamunkájukat. Vármegyénként a három legjobbnak ítélt pályamű elismerésben részesül.
2024.02.28.
A modern levéltári technológiákról, az új irányokról és kutatási lehetőségekről tartanak előadást a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) munkatársai március 8-án Kolozsváron, a Babes-Bolyai Tudományegyetemen.
2024.02.27.
Megköszönte négy közösségi segédletkészítő munkáját hétfőn délután a Magyar Nemzeti Levéltár, az önkéntesek az állami anyakönyvek gépi feldolgozásához készítettek tanítóanyagot. A közösségi segédletkészítőknek raktárlátogatást szerveztek, emellett a munkájukat ajándékutalványokkal ismerték el.
2024.02.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Informatikai és Innovációs Igazgatóságának a munkája arra bizonyíték, hogy a modern kor vívmányait sikerrel lehet alkalmazni a történelmi iratok, anyagok feldolgozásában is. A munka során hatékonyan használják a mesterséges intelligenciát, a kézírás-felismerést és számos új technológiát, ezek kapcsán saját fejlesztésű újításokat, megoldásokat is letettek már az asztalra. Ezeket nemzetközileg is elismerik.
2024.01.22.
Felavatták január 19-én délelőtt 11 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának épületében a 2018. szeptember 11-én elhunyt Kapiller Imre, egykori főlevéltáros emléktábláját
2024.01.18.
Az intézmény működőképességét a jövőben is mindenképpen fenntartjuk, és közben igyekszünk minél több programmal, élménnyel hozzájárulni a magyar tudományos és kulturális élethez – jelentette ki a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. Szabó Csaba az interjúban értékelte az integrált intézmény létrehozása óta elvégzett munkát, beszélt a folyamatban levő programokról és a közeljövő terveiről. A kollégáinak pedig 2024-re is sok munkát ígért.
2023.12.31.
Mint nagyon sok dologról, a szilveszterről és az újév napjáról is eltérő módon gondolkodunk. Sokan vannak, akikből meglehetősen heves érzelmeket, lelkesedést és egy kicsit talán reménykedést vált ki az év vége, mások azt mondják, ez a két nap is olyan, mint a többi, és amíg egyesek mulatnak, ők alszanak egy jót. Rokonszenvezzünk bármelyik állásponttal, vagy adjunk egy kicsit mindkét félnek igazat, egy dolog azért biztos, az újév első napja mindenképpen ünnepnap, amikor érdemes megpihenni, és egy kicsit visszaemlékezni.
2023.12.24.
Rohanó világban élünk – ezt halljunk mindenhol. Úgy hiszem, ezt a megállapítást tényszerűen mindannyian elismerjük, nem is nagyon tehetünk mást. Más kérdés, hogy erre a helyzetre eltérő módon reagálunk. Sokan teljes mellszélességgel részt vesznek a rohanásban, és „haladnak az árral”, mások a parthoz közelebb, időnként kapaszkodókat keresve araszolnak előre, esetleg egy-egy szigeten meg is pihennek olykor. Néhányan pedig megpróbálnak szembe menni az árral, de ezek a kísérletek lemondásokkal járnak, és nem ígérnek könnyű sikert. A döntés mindig a mi kezünkben van.

Pages