Nemzetközi konferencia a dunai kikötőkről Újvidéken

2024.10.28.
A Magyar Nemzeti Levéltár a tübingeni Dunai Sváb Történeti és Honismereti Intézettel és az Újvidéki Egyetemmel közös projektjében a dunai kikötők történetét mutatja be.

Noha rendkívül frekventált, a városok központi helyeit érintő örökségről beszélhetünk, meglehetősen alulkutatott a téma. Pedig olyan emlékekről beszélhetünk, mint a Budapest világörökségi panorámáját meghatározó rakpartok, benne a Lánchíd hídfőjével, vagy a 20. század kimagasló vasbeton építészetének meghatározó emlékei, mint a Nagyvásártelep vagy a csepeli kikötő gabonaraktára. Hasonló emlékekkel más dunai városokban is találkozni, hiszen a kikötők a Duna mentén egy műszaki tartalmában standardizált, lineárisan szervezett nemzetközi közlekedési teret képeztek.

Munkánk kiemelt célja, hogy ezt a közös dunai örökséget Németországtól Romániáig bemutassuk. Az első jelentős eseményként 2024 tavaszán nemzetközi hallgatói szemináriumot szerveztünk a Tübingeni Egyetemen, most ősszel pedig a téma történész szakértői találkoznak Újvidéken. Korábbi kutatásokat foglalt össze, de már a projekt ideje alatt jelent meg a "Dunai kikötők. Bécstől Újvidékig" könyv is, mely egy 2019-es, a Magyar Nemzeti Levéltárban szervezett konferencia anyagát tartalmazza. Az újvidéki találkozó ennek a munkának kibővített, nemzetközi folytatása lesz, melynek anyaga előreláthatóan a Böhlau Verlag in Austria gondozásában fog megjelenni.

A nagyközönség számára elsősorban a 2025 őszére tervezett, a Magyar Építőművészek Szövetségének székházában megrendezésre kerülő kiállítás lesz érdekes, amelynek többnyelvű anyagát 2026 elején Ulmban, a Dunai Sváb Múzeumban, majd Újvidéken is bemutatjuk.

A projekt levéltári vezetője Dr. Tamáska Máté. A projekt magyarul is olvasható honlapja: https://danube-ports.com/index.php


 

 

Utolsó frissítés:

2024.10.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges