Itt a török! Hol a török?

Szerző: Sz. Simon Éva
2023.12.21.
Ismét bővült az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című adatbázis, amely gazdag forrásanyagot szolgáltat a hódoltság kori gazdaság-, társadalom-, had- és helytörténeti kutatások számára.

Kíváncsi Ön arra, hogy lakhelyének volt-e török birtokosa a 16. században? Vagy inkább az érdekelné, hogy mely településekből állt a mohácsi szandzsákot tíz éven át vezető Dervis bég 441 190 akcsét érő javadalombirtoka? Esetleg szeretné megtudni, hogy kik vettek részt a hódoltság területére vezetett oszmán portyákban? Mindezeket megtudhatja az utóbbi két évben feldolgozott 52 kötetnyi birtokadományozási napló (timar ruznamçe defteri) adataiból.

Az oszmán forrásokat a kutatók az NKFIH (OTKA K 108919, 132475, 132609 számú pályázatok) támogatásával „A magyarországi hódoltság és hódoltsági peremvidék kataszteri iratainak (tapu defter) feldolgozása” című MNL OL – HUN-REN BTK TTI közös projekt keretében tárják fel, dolgozzák fel és az adatokat térképen vizualizálják. A gazdaság-, társadalom-, had- és helytörténeti kutatások számára egyaránt gazdag forrásanyag a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online felületén az „Oszmán összeírások gyűjteménye” című adatbázisban érhető el. A feldolgozott források még sem térben, sem időben nem fedik le a teljes hódoltsági területet. A folyamatosan fejlődő adatbázisban jelenleg 151 oszmán jegyzék tartalmát, a budai vilájet 11 szandzsákjának (füleki, görösgali, hatvani, koppányi, mohácsi, pécsi, simontornyai, szegedi, szekcsői, szekszárdi, szigetvári) főbb adatait találhatják meg az érdeklődők. A vilájet teljes anyagának befejezése és vizualizálása 2026-ra várható, a később létrejött temesvári (1552), egri (1596), kanizsai (1600), váradi (1660), érsekújvári (1663) vilájetek rekordjai pedig azt követően kerülhetnek majd tömegesen feltöltésre.

Kurd koppányi szpáhi adatai az Oszmán összeírások gyűjteménye című adatbázisban

A teljes rekordhoz kattintson ide.

A frissen feldolgozott és feltöltött birtokadományozási naplók adataiból az egyes javadalombirtokosok leváltásáról és új birtokra ültetéséről tájékozódhatunk, megismerhetjük az adományozottak származási helyét, beosztását, szolgálati előmenetelét, sokszor rokonsági kapcsolatait, valamint katonai szolgálatukon keresztül a térségben végrehajtott oszmán katonai akciókat, portyákat, hadjáratokat is.

Kettős adóztatás a Dél-Dunántúlon az 1550-es években

 

Az oszmán összeírások feldolgozásával párhuzamosan az MNL-ben a magyar hadiadó összeírások (Conscriptio portarum) feldolgozása is folyik, ami már lehetővé teszi, hogy egy-egy időmetszetben képet kaphassunk és ábrázolhassuk a magyar-oszmán közös uralom alatti területeket, az ún. kondominium területét is.

Utolsó frissítés:

2024.01.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges