Újdonságok a honlapon

2023.11.23.
Két rendkívül fontos és izgalmas digitalizált szakmai anyagot is közzétesz a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja kapcsán a világhálón, az AdatbázisokOnline felületén a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) – erről számolt be Szatucsek Zoltán igazgató.
2023.11.17.
Jelentős jubileumot ünnepel 2023. november 17-én a magyar főváros, hiszen 150 évvel ezelőtt, 1873-ban éppen e napon jött létre Budapest a Duna bal partján fekvő Pest, valamint a jobb partján elterülő Buda és Óbuda városának, valamint a Margitszigetből "kikebelezett" Margitsziget egyesítésével. Ez az ünnep azonban nemcsak a Budapesten élőké, hanem mindannyiunké, hiszen hazánk fővárosa központja és szíve az országnak.
2023.11.08.
Megjelent online forrásközlő folyóiratunk idei ötödik száma. Legfrissebb lapszámunk szerzői: Bessenyei Vanda, Kládek László, Luka Dániel és Suslik Ádám.
2023.09.13.
Megjelent az ArchívNet 2023/4. száma. Legfrissebb számunk szerzői: Halász János, Kosztyó Gyula, Németh László Imre és Ordasi Ágnes.
2023.08.21.
A hazai felsőoktatási intézmények története iránt a kutatók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Épp ezért a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) projekt keretében 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak a magyarországi felsőoktatási szaklevéltárak által őrzött iratokból. Ezek részben már korábban közzé lettek téve HUNGARICANA Közgyűjteményi Portálon, most azonban levéltári adatbázis formájában, részletesebb keresési lehetőségeket biztosítva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online szolgáltatásán keresztül is elérhetővé válnak. A források keletkezési ideje a 19. század közepétől a rendszerváltozás időszakáig terjed, így az adatbázisok a magyar felsőoktatás mintegy 140–150 éves történelmét ölelik fel.
2023.07.21.
A Magyar Nemzeti Levéltár és az Osztrák Állami Levéltár között immár évek óta létezik egy digitalizálási együttműködési megállapodás. Ennek keretében a bécsi magyar levéltári delegátus koordinálásával évről-évre több tízezer oldalnyi dokumentum digitalizálására kerül sor.
2023.07.20.
A hazai felsőoktatási intézmények története iránt a kutatók részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Épp ezért a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) projekt keretében 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak a magyarországi felsőoktatási szaklevéltárak iratanyagából.
2023.07.14.
Mostani számunk szerzői: Gál Máté, Halász János, Seres Attila és Soós László.
2023.07.13.
A felsőoktatási intézmények története iránt egyre nagyobb kutatói érdeklődés mutatkozik, ennek kiszolgálására a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia projekt keretében összesen 200 ezer oldalnyi felsőoktatási intézményi vezetőtestületi jegyzőkönyvet digitalizáltak a hazai felsőoktatási szaklevéltárak által őrzött iratokból. Ezek egy jó része elérhető a HUNGARICANA Közgyűjteményi Portálon is, most azonban adatbázisba illesztve, részletesebb keresési lehetőségeket biztosítva a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online szolgáltatása keretében is közzétesszük őket. Az iratok keletkezési ideje a 19. század közepétől a rendszerváltozásig terjed, így az adatbázisok a magyar felsőoktatás mintegy 140–150 éves történetéről nyújtanak keresztmetszetet.
2023.06.19.
2023 májusában és júniusában megjelent a kutatócsoport két munkatársának: Szőcs Tibornak és Piti Ferencnek egy-egy újabb forráskötete.

Seiten