Újdonságok a honlapon

2022.05.27.
Megjelent az ArchívNet idei második száma! Fő témánk: „Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben.” Szerzőink: Csunderlik Péter, Hlbocsányi Norbert, Magos Gergely, Szlávik Jánosné és Tóth Eszter Zsófia.
2022.05.22.
A digitális térben is megtekinthető levéltárunk A Nemzet Emlékezete – a magyar történelem mérföldkövei című kiállítása.
2022.05.02.
A 21. században a gyors társadalmi átalakulások, technikai változások, a megváltozott oktatási módszerek arra ösztönzik a közgyűjteményeket, hogy a felnövekvő generációkat új módszerekkel érjék el, új módszerekkel segítsék őket hozzá a kultúra megismeréséhez, és tanítsák meg őket sokszínű kulturális örökségünk értékelésére. A Magyar Nemzeti Levéltár kiemelt fontosságúnak véli, hogy a diákok megismerjék azokat az elsődleges történelmi forrásokat, melyekről ismereteiket egyelőre tankönyvekből szerzik. Ennek egyik legjobb eszköze a levéltár-pedagógia.
2022.04.26.
Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 8oo éves évfordulóját. Az Aranybullát őrző Magyar Nemzeti Levéltár kiemelt programsorozattal kapcsolódik az ünnephez.
2022.04.26.
Elérhetőek a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján a Vatikáni Államtitkárság Történeti Levéltárának inventáriumai.
2022.03.11.
Örömmel adjuk hírül, hogy megjelent az ArchívNet idei első száma. Ezúttal a lap külön tematikával nem rendelkezik, azonban célunk továbbra is változatlan: írásos örökségünk bemutatása áll a fókuszban.
2022.01.17.
Tovább bővült a hódoltság kori gazdaság-, társadalom-, had- és helytörténeti kutatások számára egyaránt gazdag forrásanyagot szolgáltató „Oszmán összeírások gyűjteménye” című adatbázis.
2022.01.12.
Örömmel tájékoztatjuk kutatóinkat és az érdeklődőket, hogy honlapunkról ingyenesen letölthetőek a Levéltári Közlemények legutóbbi évfolyamai.
2021.12.20.
Megjelent az ArchívNet idei utolsó, 6. száma! Fő témánk: „Tiltott határátlépés, disszidálás a Rákosi- és Kádár-korszakban”. Szerzőink: Bakonyi Péter, Bencsik Péter, Krahulcsán Zsolt, Seres Attila, Vallasek Júlia.
2021.11.29.
Megjelent az ArchívNet idei 4‒5. összevont száma! Fő témánk: „Sport, társadalom, politika a 20. században”. Szerzőink: Bubik Gyöngyi, Csikós Gábor, Garadnai Zoltán, Kántás Balázs, Kiss András, Koós Levente, Ö. Kovács József, Sáfár Gyula, Sipos-Onyestyák Nikoletta, Somorjai Ádám OSB, Szabó Csaba Gábor, Szerényi Ildikó, Veres Emese-Gyöngyvér, Völgyesi Zoltán.

Seiten