Posztergom - Plakátok Komárom-Esztergom megye múltjából

A plakát (francia-német eredetű kifejezés: ’kiragasztott lap’) a polgári fejlődés terméke, a nagyvárosi életforma része, bár közép- és újkori előzményei is vannak. (Sőt, egyes vélemények szerint az őskori barlangrajzok tekinthetők legkorábbi megjelenési formájuknak!) Széles körben a 19. század második felében terjedt el, amikor a nyomdatechnika alkalmassá vált nagy mennyiségű és nagy méretű falragaszok olcsó előállítására. A több-kevesebb szöveget tartalmazó hatósági hirdetmények mellett megjelentek a grafikát is tartalmazó, vagy a betűt grafikai elemként használó kereskedelmi és kulturális plakátok, ahol a figyelemfelkeltés indokolta az élénk színek, a jól (messziről!) olvasható, látványos betűtípusok alkalmazását.
Kiállításunk az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára plakátgyűjteményének egyes darabjait tárja a látogatók elé, de internetes forrásokból is válogattunk. Fő szempontunk az volt, hogy a bemutatott alkotások Komárom-Esztergom megye múltjához kapcsolódjanak, felvillantva politikai, gazdasági kulturális és sportéletének egy-egy momentumát, amit korabeli újságcikkekkel egészítünk ki.
Pénz és képzett grafikus hiánya, és sok egyéb ok miatt egyes plakátok színvonala talán elmarad az országos terjesztésűek kivitelétől, de helyi jelentőségükből, egyediségükből fakadóan mindegyik fontos eleme megyénk történetének.

Az eredeti kiállítást rendezte: Tóth-Péter Veronika segédlevéltáros

A virtuális kiállítás készítette: Kládek László levéltáros

Az újságcikkek forrása: adtplus.arcanum.hu