Szeptember

Könyvtárunk állományának következő érdekes kötete egy francia nyelven íródott gyönyörűen illusztrált remekmű.

 

Paul Lacroix:  XVII me siécle institutions usages et costumes

                          France 1590-1700

Paris: Librairie de Firmin-Didot et Cie, 1880

 

Paul Lacroix

(1806– 1884) francia író és újságíró.

Leginkább PL Jacob, bibliofil vagy bibliofil Jacob álnéven ismerik, amit a könyvtárak és általában a könyvek iránti nagy érdeklődése sugall.

Lacroix Párizsban született. Az édesapja is regényíró volt, ő maga pedig termékeny és változatos íróként, több mint húsz történelmi románcot és számos komoly történelmi művet alkotott, köztük III. Napóleon és I. Miklós orosz cár életének, munkásságának feldolgozását.

Ferdinand Sérével közösen írtak egy ötkötetes könyvsorozatot, a Le moyen âge et la renaissance (1847), amely egy gazdagon illusztrált alapmunka a reneszánsz kor, szokásairól és öltözködéséről.

Számos monográfiát is írt a művelődéstörténet egyes szakaszairól, többek között az adott kor illem szabályairól, szokásokról és öltözködésről elsősorban a középkor és a reneszánsz időszakában.

Pierre Dufour (ál)néven hatkötetes prostitúciós történetet adtak ki (1851–1854), amelyet mindig is Lacroix-nak tulajdonítottak.

Számos bibliográfiával kapcsolatos munkái is voltak, csakúgy, mint Revue universelle des arts [Universal the Arts] című folyóirata, amelyet 1855-ben indított el.

 1855-ben a párizsi Arsenal Library könyvtárosává nevezték ki.

(Forrás: Wikipédia)