Január

Gelléri Mór: Harcz a munkanélküliség ellen

Budapest, 1900.

 

Gelléri Mór (Apátfalva, 1854.– Bp., 1915.): közgazdasági és ipartörténeti író.

Tanulmányait Szegeden végezte el egy kereskedelmi iskolában. Az iskola elvégzése után az Általános Takarékpénztár gyakornoka lett, később pedig az Általános Biztosító Társaságnál folytatta gyakornokoskodását. 1869-ben már újságokban publikálta írásait.

Élete folyamán számos lapba írt, illetve dolgozott szerkesztőként. Mikor 1879-ben Budapestre költözött, új szakaszba lépett karrierjének építése. Továbbra is a magyar iparral foglalkozott, így a Magyar Ipar- és Kereskedelemi Lapnak, később pedig a Magyar Iparosok Lapjának lett a szerkesztője.

 

Az 1870-es évektől Gelléri Mór jelen volt valamennyi hazai kiállításon. Tanulmányozta az 1873-as bécsi, 1878-as párizsi és az 1883-as amszterdami kiállításokat. Kinevezték a 1896-os millenniumi kiállítás titkárává, a rendezvény május 2-án nyitotta meg kapuit. A kiállítás titkáraként a király „királyi tanácsos” címmel jutalmazta meg.

Az 1896-os kiállítás az első hazai országos kereskedelemtörténeti gyűjtemény, melynek egy közel 1000 kötetes könyvtár is részét képezte.

Gelléri Mór kezdeményezte az első kereskedelmi múzeum megnyitását, és ennek első szabályzatát is kidolgozta.

1897-ben megnyílt a Kereskedelemtörténeti Múzeum, amely átvette a millenniumi kiállítás anyagát és könyvtárát a saját 5000 füzet feletti gyűjteményével egyesítve.

A múzeum megszűnése után az itt összegyűjtött anyagok a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek.