Tour De Hongrie 1933

2021.04.29.

Az először 1903-ban megrendezett francia kerékpáros körverseny, a Tour De France mintájára, Magyarországon is országos verseny indult. A Tour de Hongrie névre keresztelt viadalt első ízben 1926-ban tartották meg. Kezdetben csak magyar versenyzők szerepeltek, az első év győztese Jerzsabek Károly lett. A magyar körversenyen 1929-től vehettek részt külföldi sportolók. A kerékpáros erőpróba kezdetben 3 napon keresztül zajlott, később 4, majd 5 napossá vált.

A Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárában a Szekszárdi Állami Építészeti Hivatal iratai között megtalálható az 1933-ban megrendezett Tour de Hongrie leírása. (VI. 421. 867/1933.)

A verseny 5 napos volt, június 28-tól július 2-ig tartott és az Est lapok, valamint a Magyar Kerékpáros Szövetség szervezte. A futam résztvevői a Dunántúlon kerekeztek át. A fővárosból indultak és a Pécs, Szombathely, Székesfehérvár, Győr útvonalon keresztül érkeztek vissza Budapestre. A versengés az első napon a Budapest-Pécs szakaszon megyénket is érintette. A 6-os főút nyomvonala akkor még nem létezett így a kerékpárosok több Tolna megyei településen is keresztül hajtottak. A menetrendben Dunaföldvár, Dunakömlőd, Paks, Tolna, a szekszárdi elágazás és Bonyhád van feltüntetve. Ráadásul Tolnán frissítő állomás is volt.

A kerékpáros szövetség az erőpróba megrendezése előtt kérelmet írt az állami, a vármegyei, a városi és községi hatóságokhoz, melyek területén a nemzetközi viadal keresztülhaladt. Ebben kérik a hatóságot és a rendfenntartó közegeket a verseny biztosítására, a lakosság figyelmét pedig felhívják a helyes viselkedésre.

Az 1933-as Tour de Hongrie-t a svájci Karl Stettler nyerte, honfitársa Hans Martin és Orczán László előtt. A futamról rövid részlet látható a korabeli filmhíradóban az interneten.

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=653

https://mnl.gov.hu/mnl/tml/galeria/kerekparverseny_leirasa

 

Utolsó frissítés:

2021.07.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges