Kapocs - ami összeköt

2020.10.22.
Az MNL Tolna Megyei Levéltára az idei év második felében rendhagyó oktatási projektben vett részt. A projekt eredményeképp megszülető virtuális kiállítás a Kapocs nevet kapta, jelezve ezzel, hogy a projektben résztvevő közgyűjtemények tartalmai szorosan összefüggnek egymással.

A 2020 nyarán indult oktatási projektnek hat országos hatókörű közgyűjtemény volt együttműködő partnere: a koordinálást ellátó Petőfi Irodalmi Múzeumon kívül részt vett a tartalomfejlesztésben a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Nemzeti Levéltár.

A Thinglink felületén megvalósuló projektnek kettős célja volt: egyrészt szerettünk volna a pedagógusok számára olyan virtuális kiállítást kínálni, amely lehetőséget ad a digitális tanrenden belül is kicsit kiszakadni a hagyományos oktatási keretekből, megteremtve a járvány miatt hiányzó kiállítás-látogatás illúzióját. Másrészt szerettük volna megmutatni a közgyűjtemények közti kapcsolatok sokszínűségét, indőnként meglepő mivoltát.  

Ennek az együttműködésnek az eredménye a Kapocs című virtuális kiállítás, melynek középpontjában eredetileg 1848. március 15-e állt volna, a tervezés során azonban olyan mérhetetlen sok ötlet, bemutatásra méltó személy, esemény, műtárgy és irat került az egyre bővülő listára, hogy szükségessé vált a kiállítás tematikus kiszélesítése. Hogy mégis átlátható legyen az a tematikus hálózat, amelyet létrehoztak az együttműködő munkatársak, hét csomópontban jelenítettük meg a közgyűjteményi tartalmakat a következő alcímekkel: 

  1. Nemzetállam
  2. Utazás
  3. Nemzetiségek
  4. Könyvtár- és múzeumalapítás
  5. Kommunikáció
  6. Március 15.
  7. Után

 

Külön érdekessége a kiállításnak, hogy az MNL részéről a Tolna Megyei Levéltár is lehetőséget kapott a szerkesztésben való részvételre. A reprezentatív megyei tartalmak egyaránt kínálnak különleges újdonságokat a fiatalabb és idősebb korosztálynak is: a Bartal család iratai közül előkerült titokzatos, kézzel festett tábla, a Csapó Ida iratai közül előkerült kották, a Lánchíd építésével kapcsolatos megyei követutasítás mind egy-egy érdekes és izgalmas pillanatát örökíti meg a 19. századnak. A kiállítás tartalmazza az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére 2018-ban rendezett kiállításunk anyagának egy részét is. 

Mivel a virtuális kiállítás oktatási célokra is használható, ezért játékos feladatok is kapcsolódnak egy-egy bejegyzéshez. Az ikonokra kattintva megnyíló feladatok, érdekességek egyéni tanulási utakat hoznak létre, épp úgy, mint amikor a múzeum tárlatát a saját érdeklődési körünknek megfelelően, egyéni ritmusunkban járjuk be.  

A kiállítás az alábbi linkre kattintva érhető el:

Kapocs - összközgyűjteményi legó mindenkinek 

A közgyűjteményi projektben részvevő intézmények közös online kiadványban hívják fel továbbá a figyelmet arra, hogy milyen sok lehetőséget tudnak kínálni akkor is, ha tartalmaikat egy csipet fantáziával nem csak a megszokott módon használják.

A kiadvány az alábbi linkre kattintva érhető el: 

Kapocs - közgyűjtemények új szerepben

Kívánunk minden kedves Látogatónak jó szórakozást, inspirációt a virtuális kiállításban való csatangolás és a kiadvány böngészése közben!

Hecker Henrietta segédlevéltáros

Utolsó frissítés:

2020.11.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges