Kalligráfia és pecsétöntés

2022.10.13.

A Tolna Megyei SzC Bezerédj István Technikumával hagyományosan jó kapcsolatot ápol levéltárunk - többek között ezért sem szerettük volna lemondani azt a felkérést, amelyet Erdélyi Mónika kolléganőtől, a 13. évfolyam ügyviteli osztályának osztályfőnökétől kaptunk.Tanteremcserékkel lehetett megoldani, hogy 4 egymást követő tanórán a diákok is kicsit megtapasztalhassák azt, hogy milyen lehetett a középkori kódexmásolók élete. 

A foglalkozás bevezetőjében rövid beszélgetés során arra kerestünk választ, hogy mi az írás, milyen funkciókat tölthet be és mi segítette elő kialakulását. Ezt követően áttekintettük a különböző írásrendszerek néhány jellemző példáját és a latin betűs írás több évszázados, szebbnél szebb változatait. Ezt követően a diákok bővíthették írásbeli gyakorlatukat: most már nemcsak gyorsírni és gépelni tudnak, de kipróbálhatták magukat "lúdtollal" is. Születtek idézetes könyvjelzők, köszönőlapok, sőt még egy "valódi" missilis is - bízunk benne, hogy a kívánt hatást fogja elérni. A kész munkadarabokat vagy tetszés szerint választott merített papírokat pedig viaszpecséttel "hitelesíthették". 

A 4 tanórás foglalkozás végén a papír történetéhez kanyarodott vissza a beszélgetés, amely azzal az ígérettel zárult, hogy a márciusban esedékes Fenntarthatósági Témahét projektjeként a papírmerítést is kipróbálhatják a diákok.

Utolsó frissítés:

2022.10.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges