Az utolsó fecskék szeptemberben

2022.09.28.

Talán ezévi utolsó csoportunkat fogadhattuk a szekszárdi Vármegyeháza épületében 2022. szeptember 27-én. A Babits Általános Iskola 5. osztályos tanulói Babosné Csapó Erika tanárnő vezetésével érkeztek hozzánk, és elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy történelmünket milyen írott forrásokból ismerhetjük meg. 

A vezetés során a gyerekek megismerkedhettek Tolna megye írott emlékeivel, a családkutatás egyes forrásaival. Bepillanhattak könyvtárunk olvasótermében régikönyves ritkaságainkba, megcsodálhatták Augusz Antal 1859-es díszpolgári oklevelét és egy 18. század közepén készült Magyarország-térképet. Megismerkedhettek az irat, dokumentum, hitelesség fogalmával, a levéltár feladataival, és a levéltári raktárak belső rendjével is. Tartalmas, bő egy órás levéltári séta kötetlen beszélgetéssel zárul, amelybe a tanulók közül többen bekapcsolódtak kérdéseikkel.

A délután folyamán levéltárunkat a Szent József Iskolaközpontban várták pedagógusok és diákok egyaránt. Bertáné Hargitai Margaréta tanárnő meghívására, ezúttal azonban nem a levéltárról esett szó. A borongósan induló, de a végére napsütésessé váló idő kiválóan alkalmas volt arra, hogy a papírmerítés csínját-bínját megismerjék az érdeklődő tanulók. Mivel az idő véges volt, ezért a tanulók nem a komplett papírgyártási folyamattal ismerkedtek meg, hanem csak a merítés fázisától kapcsolódtak be, és nagy örömmel készítették saját merített papírjaikat. Többen közülük már azt tervezgették, hogy mit fognak majd csinálni a kész papírdarabbal, és néhányan azt is megkérdezték, hogy vajon otthon tudnak-e saját papírt készíteni. A reakciók alapján minden bizonnyal lesz még arra lehetőség, hogy a most kevésbé bátrak is kipróbálhassák a papírkészítést. 

Az eseményekről készült fotók megtekinthetők: itt.

Indexfotó: Posztós Klaudia

 

 

Utolsó frissítés:

2022.09.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges