Az 1831. évi kolerajárvány Tolna megyében

2022.11.11.

Az 1831. évi kolerajárvány eseményei sok kutatót foglalkoztattak eddig is, de még mindig találhatunk olyan iratokat, amelyek új és újabb adalékkal szolgálhatnak a történések jobb megismeréséhez. Levéltárunk 25. szakmai napjának témája Tolna megye egészségügye volt. Eredeti terveink szerint ehhez a szakmai eseményhez kapcsolódóan nyílt volna meg a kolerajárványról rendezett kamarakiállításunk, de ezt sajnos felülírta néhány, az energiatakarékosságra és a látogatók fogadására vonatkozó rendelkezés.

Az eredeti kamarakiállítás tartalmait így a virtuális térbe, a Thinglink platformjára költöztettük, annak érdekében, hogy a dokumentumokat a hagyományostól eltérő újszerű, és remélhetőleg izgalmasabb formában "állíthassuk ki". A dokumentumok válogatásában, kiállításuk, felhasználásuk módjában igyekeztünk változatosságra törekedni. Már korábban publikált dokumentumok felhasználása mellett helyet kaptak olyanok is, amelyeket eddig még nem publikáltunk. Az eredeti dokumentum virtuális bemutatása mellett születtek posztok is az irataink felhasználásával, de van példa irat háttérként történő alkalmazására is.

Tematikailag szintén célunk volt a járvány napjainak sokoldalú bemutatása: a védekezés eseményeinek mindennapjai mellett a bevezetőben vázoljuk azokat a többéves eseményeket, amelyek elvezettek a betegség Tolna megyei megjelenéséhez, de bemutatásra kerül a korszak gyógyszerészeti tárháza, vagy olyan apróságok, mint egy-egy lista az ápolók járandóságáról, vagy a karantén építési vagy javítási költségeinek számlája. 

Az 1831. évi kolerajárvány az első részletesen dokumentált járvány hazánkban. A dokumentumok és kutatások számossága miatt könnyű megtalálnunk a párhuzamokat a nemrég lezajlott kovid19-járvánnyal, de nem volt célunk e párhuzamok hangsúlyozása. Hiábavaló is lett volna, hiszen napjaink egészségügyi kríziseit is mindenki másképp éli meg - azt azonban reméljük, hogy összeállításunkkal hozzásegíthetjük látogatóinkat ahhoz, hogy kicsit jobban értsék a majd kétszáz évvel ezelőtti és a mai történéseket is.

Virtuális kiállításunk az alábbi linkre kattintva érhető el. 

Az 1831. évi kolerajárvány Tolna megyében

Kívánunk Önöknek kellemes, tartalmas időtöltést!

 

Utolsó frissítés:

2022.11.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges