85 éve történt

A negyedik cserkész jamboree Gödöllőn
2018.08.01.

A magyar cserkészmozgalom számára óriási lehetőség volt, hogy 1933-ban hazánk nyerte a IV. világ jamboree (cserkész-világtáborozás) megrendezésének jogát, melyet Gödöllői Királyi Kastély kertjében tartottak. A rendezvény fő szervezője és lebonyolítója gróf Teleki Pál miniszterelnök, tiszteletbeli főcserkész volt. Az eseményen 46 ország 26 ezer cserkésze vett részt, és jelen volt a mozgalom alapítója, Baden-Powell is. Hatalmas várakozás előzte meg megyénkben is a világtalálkozót: a Tolna megyei cserkészek is minél nagyobb számban, jó hírükhöz méltóan szerettek volna szerepelni a programon. A következőkben -hogy megemlékezzünk a 85 évvel ezelőtt történtekről- az őrizetünkben lévő Alispáni iratok 5565/1941 iktatószámú iratából tallóztunk.

A gödöllői jamboree kiváló alkalom volt Magyarország számára, hogy a résztvevő nemzetek előtt bemutatkozzon, népszerűsítse az országot. A világtalálkozó azonban nagy anyagi terhet rótt a cserkészekre. A részvételi díj fejenként 30 pengő volt, amihez az utazás, valamint a pontosan megszabott és szigorúan megkívánt ruházati és felszerelési cikkek beszerzési költsége is hozzájárult. A táborozás sikerének alapvető feltétele volt az elegendő mennyiségű sátor biztosítása is. A megyei cserkészek költségeinek részbeni fedezésére Tolna vármegye törvényhatósági bizottsága az alispán előterjesztésére 1000 pengő segélyt szavazott meg a megyei cserkész szövetségnek.

A világtalálkozó, mint rendkívüli látványosság is nagy jelentőséggel bírt. A két hétig tartó „fiú-államnak” saját víz, villanyvezetéke, telefonhálózata, cserkészrendőrsége és tűzoltósága is volt. A cserkészbemutatók, nemzeti táncbemutatók, repülő, vízi és lovasbemutatók, a nemzetközi cserkészkiállítás és az üzletváros is nagy érdeklődésre tarthatott számot. Ezért a különleges esemény reklámozására nagy gondot fordítottak. Az említett dokumentumban mi is találtunk egy, a jamboree-t hirdető plakátot, mely minden magyart meghív az augusztus 2-15-ig megrendezésre kerülő tábor meglátogatására.

A forrásban olvasható egy levél, melyet gróf Teleki Pál tiszteletbeli főcserkész Tolna vármegye alispánjának, Szévald Oszkárnak írt 1932. április 5.-én, és melyet saját aláírásával is ellátott. Ahogy a levélből kiderül, Teleki, a Magyar Cserkészszövetség kérésére elvállalta a tábor parancsnokságát, és megkezdte a szervezőmunkát. Ennek részeként az ország mind a tíz cserkészkerületének székhelyére látogatást tervezett, ahol erről a nemzeti szempontból is fontos ügyről szeretett volna tárgyalni.

 

A több napos rendezvény nagy népszerűségnek örvendett, kedvezményes jegyeket is lehetett vásárolni, ami tovább növelte a látogatók létszámát. A következő fotón egy kedvezményes (50%-os) vasúti igazolvány látható.

 

 

 

Lehetőség volt egyszeri látogatásra szóló, ingyenes belépőjegyek igénylésére is.

Jelzet: MNL TML IV. 404. b. Alispáni iratok 5565/1941

Utolsó frissítés:

2018.09.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges