2017 Vissza a forrásokhoz kiállításmegnyitó

2017.09.18.

A kiállításmegnyitón megjelent érdeklődők először Németh Judit előadásában egy részletet hallgathattak meg Németh István: Mihály püspök elköltözik című novellájából.

A felolvasást követően dr. Várady Zoltán levéltár-igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Sefcsik Zoltán, a Szekszárd és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze, és dr. Kaszó Gyula, a Szekszárdi Református Egyházközség lelkipásztora mondta el ünnepi gondolatait a kiállítás kapcsán. Sefcsik Zoltán kiemelte, hogy a reformáció nem más, mint a közösségi hálón keresztül zajló szüntelen szellemi harc, és ezt a folyamatos harcot jól letten érhetjük a kiállítás anyagát megtekintve. Dr. Kaszó Gyula szép ívű gondolatmenetében az 5 solára alapozva mutatta be, hogy a “Vissza a forrásokhoz” cím mennyire találó is.

Ruzsa Éva főlevéltáros a több, mint egy évig tartó előkészítő folyamat háttérmunkáiról, nehézségeiről, végül a kiállítás erényeiről beszélt a megnyitó zárórészében: a szükség szülte megoldásból, a vándorkiállítás praktikus kivitelezéséből igazán látványos, sokoldalúan megvilágított, részletekbe menő, de azokban nem elvesző kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. 

Külön figyelmet érdemelt a kiállítás anyagának igazán egyedi, becses és értékes darabja: Németh Judit nagylelkű felajánlásának köszönhetően a látogatók megtekinthették a Németh-család tulajdonában lévő családi Bibliát, egy 1736-ban Nürnbergben kiadott Bibliát. Emellett levéltárunk könyvtárából és családi könyvtárakból mutattunk be néhány régi Bibliát, énekeskönyvet.

A kiállítás a tervezettel ellentétben rövidebb ideig volt látható, de a megnyitó sikeres közreműködőinek hála, így is volt két csoport, akiket nagy örömmel fogadtunk: a szekszárdi evangélikus gyülekezet tagjai 2017. szeptember 5-én, a Református Nőszövetség tagjai pedig 2017. szeptember 6-án tekintették meg ezt a reprezentatív összeállítást.

A látványos kiállítás az MNL levéltárainak válogatott anyagából készült. Mivel kronológiai rendet nehezen lehetett volna a rendkívül szerteágazó iratanyagban tartani, ezért a kiállítás megálmodói a tematikus rend mellett döntöttek, teret adva így azoknak is, akik a reformáció kapcsán egy-egy téma iránt jobban érdeklődnek. Így informálódhattak az érdeklődők többek között pl. az artikuláris helyekről, állam és egyház gyakran változó viszonyáról, kisebb protestáns egyházakról, irányzatokról. Külön részt szenteltek az iskoláknak, a templomépítésnek, nyomdásztevékenységnek, stb.

Örömmel hallottunk felekezettől függetlenül a kiállításra vonatkozó dicsérő szavak után közvetlenül a kérdést: lesz-e az öszeállításból könyv? Visszatér-e valamikor a kiállítás? Mert, bizony, rövid volt az idő megtekinteni, nem lehetett mindent jó alaposan megnézni. Jó lenne a könyv is, mert akkor olyan gazdag kincsesláda lenne az odahaza, amit szívesen nyitna fel az emeber időről időre gyönyörködni, töltekezni.  

 

A Szekszárdi Református Egyházközség Nőszövetségének sorai:

 

“Soli Deo Gloria!

 

Egyedül Istené a dicsőség!

 

Köszönettel tartozunk elődeink és kortársaink felé, akik vállalták ama nemes harcot, mely hitünk megőrzését-megélését mozdították-mozdítják előre.

A szüntelen szellemi harc mellett a lankadatlan lelki küzdelem örökös feladatunk:

Imádsággal kísérjük e kiállítás vándorlását, hogy elérve sok értelemhez és szívhez Istenünk dicsőségét hirdesse.

 

Áldáskívánással,

 

a Szekszárdi református Egyházközség Nőszövetsége”

 

Galéria az eseményről:

http://mnl.gov.hu/mnl/tml/galeria/vissza_a_forrasokhoz_vandorkiallitas_szekszardi_megnyitoja

Utolsó frissítés:

2017.11.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges