December

Bartal György: „Napsugár” György élete és halála

 

Fadd, 1937.

 

 

 

A Bartal család a környék és Fadd egyik legtehetősebb földbirtokos családja volt.

A családba 1913-ban született ifj. Bartal György, aki korának egyik ismert, tehetséges motorkerékpár versenyzője volt. Az ifjú versenyző még a 23. évét sem töltötte be, amikor a Tolna megyei Kölesd határában egy szerencsétlen baleset áldozata lett 1936. augusztus 16-án. A szemtanúk szerint a poros úton szemből egy autó és egy lovas kocsi jött, melynél az autó által keltett por, a rossz látási viszonyok miatt a szörnyű ütközés bekövetkezett, lovas kocsi kocsirudja mintegy felnyársalta a motorost.
 

Az esemény dátuma közlekedéstörténeti dátum lett, mert ifj. Bartal György volt az első közlekedési balesetben elhunyt áldozat.
A balesetet követő évben 1937.06.20-án a Tolna Vármegyei Autós és Motor Club (T.A.M.C.) autós és motoros emlékversenyt rendezett, melyről filmhíradó is készült, melyet a következő hónapban láthatott a nagyközönség először.

 

A baleset helyszínén, Kölesd határában készült egy emlékoszlop, de a szomorú apa  Fadd határában is készített egy emlékoszlopot, amely alatti kamrában helyezték el az egyetlen fiú legszemélyesebb tárgyait, játékait, motorkerékpárját.
Az obeliszk felirata:
"GYÖRGY A NAPSUGÁR - JÖTT 1913 IX 3. ELMENT: 1936. VIII. 16.- ÁLDOTT EMLÉKÉNEK HŰSÉGGEL HÁLÁVAL SZERETETTEL, 1936, EMBER NE BÁNTSD"


(Az obeliszk jelentéstartalmára sokat változott napjainkig. Az ókori Egyiptomban, mint napszimbólumokat állították fel ahol annak csúcsát gyakran aranylemezzel borították Az arany, mint a napfény, megvilágosodás, hatalom, halhatatlanság, stb. jelképe tovább fokozta egy földből kimagasló obeliszk hatását, mert a felkelő nap sugarai mindig a legmagasabb ponton (obeliszk csúcsa) csillannak meg először.
Előszeretettel készíttettek személyes dicsőségük hirdetésére uralkodók és hódítók, vagy népek nemzetek állítottak kiemelkedő személyek, sorsfordító események, stb. emlékének megőrzésére, majd a tehetős családok és akár egyszerű polgárok temetőkben állítottak szeretteik emlékére obeliszket. )