Április

Dr. Palócz Ignác: Mit tegyünk mig orvos érkezik a beteghez?

Budapest, 1900.

 

Palócz Ignác 1887-ben egy kis mátrai faluból érkezett a fővárosba, hogy megkezdje egyetemi tanulmányait. Egy bécsi szemeszter, és a diplomája megszerzése után a  Szent János Kórházban kezdett praktizálni, ám rövidesen az akkor is nagy népszerűségnek örvendő és meglehetősen jó jövedelemmel kecsegtető alternatív gyógymódok híve lett. Külföldi tanulmányutakon tökéletesítette tudását és gyűjtött üzleti tapasztalatokat, amelyek eredményeképp 1889-ben kiadta „A természetes gyógymódokról" szóló kézikönyvét, majd hamarosan egy Pulmogen nevű asztmapumpát is feltalált és forgalmazni kezdett, valamint a Rákóczi út 10. szám alatt megnyitotta az első úgynevezett gyógyhelyiségét. A Vasárnapi Újságban rendszeresen megjelenő hirdetése szerint itt villamos fényfürdőt, villamos homokfürdőt vagy zuhanyt lehetett venni, de volt elektromasszázs és rezgő masszázs is.

A „biznisz" legszebb reményeit is túlszárnyalva ütött be, oly látványosan, hogy egy évtized elteltével a doktor és felesége hatalmas bérházat építtetett impozáns, jellemzően háromszobás nagypolgári lakásokkal, mindegyikben cselédszobával és fürdővel. A  ház 1911 folyamán készült  el Svarcz Jenő építész tervei alapján. Nevét a benne működő kávéházról kapta, azt pedig valószínűleg a közeli Hadik-laktanyáról  nevezték el.

A Hadik-ház történetének főszereplői: az építtető dr. Palócz Ignác, Gerlóczy Gedeon, a Csontváry-életmű legendás megmentője, maga Csontváry, aki a Gárdonyi térre néző tetőtéri műteremlakás bérlője volt, valamint a Hadik kávéház egész színes kompániája Karinthyval, Kosztolányival, Böhm Arankával, Harmos Ilonával és a Nyugat szerzőgárdáját felvonultató asztaltársasággal odalent az utcaszinten, majd a Szatyorban. Csodás idők, amikor még ők tematizálták a közbeszédet a „lágymányosi pampákról”.

De a Hadik később is viszonyítási pont maradt. Az anekdota szerint, amikor Karinthy Pestre költözött és törzshelyét a Centrálba tette át, egy ízben csak azért ugrott át a Hadikba, hogy lemérje a vicce terjedési sebességét.