Újabb adatbázis az Adatbázisok Online-on

2014.03.20.
2014. március 12-én tovább bővült a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) egyik legtöbb virtuális látogatót vonzó felülete, az Adatbázisok Online.

A tavalyi év végén megjelenésében és szolgáltatásaiban előrelépő oldalon immár nem csak Országos Levéltár adatbázisaiban lehet kutatni, hiszen az MNL megyei levéltári adatbázisai közül elsőként elérhetővé vált az MNL Vas Megyei Levéltárának egyik közelmúltban elkészült adatbázisa.

Hadifogoly temetése a még rendezetlen, régi temetőben, 1915

Az „Ostffyasszonyfai hadifogolytábor halotti anyakönyvei" címet viselő adatbázisban immár egyszerre lehet keresést lefuttatni az MNL OL 27 adatbázisával. Az egyidejűleg 40.000-50.000 személy befogadására alkalmas hadifogolytáborban a háborús években olasz, orosz, román, ukrán és szerb katonák tízezrei fordultak meg. A levéltár gyűjteményében megtalálható a létesítmény önállóan vezetett halotti anyakönyve, amely az 1917-1918 folyamán a táborban életét vesztett közel 5000 külföldi katona személyi adatait tartalmazza. A Vas Megyei Levéltár az anyakönyvi adatok számítógépes rögzítésével egy mintegy 4850 rekordot, illetve kb. 630.000 karaktert tartalmazó adatbázist készített el, ami lehetővé teszi a több szempontú keresést a katonák neve, nemzetiségi és vallási összetétele, lakóhelye, életkora, valamint a vezető halálozási okok vonatkozásában.

 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár folyamatosan dolgozik azon, hogy az AOL felületén egyre több és több adatbázis legyen kereshető, megkönnyítve ezzel a kutatók és érdeklődők munkáját, a levéltárainkban őrzött információkhoz való hozzáférést. Ezt a célt szolgálja a jelenleg megvalósítási szakaszában tartó „Az új Magyar Nemzeti Levéltárban vezetett hiteles és tájékoztatási célú nyilvántartásokkal összefüggő migrációs és adattisztítási feladatok" című ÁROP projekt is. Ennek keretében elkészítésre kerül az országos és a megyei levéltárak 158 tájékoztatási célú adatbázisának migrációs terve is, amely fontos előkészítő állomása további adatbázisok központi elérhetővé tételének.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges