Szólj hozzá! SIARD 2.0

2015.08.03.
Elkészült a SIARD 2.0 tervezete, amit most az E-ARK projekt és a svájci Szövetségi Levéltár nyilvános konzultációra bocsát.

Adatainkat ma már szinte kizárólag digitálisan kezeljük. A legtöbb információt - legyen szó akár köziratokról, tudományos adatokról vagy egy szimpla webszájtról – valamilyen adatbáziskezelő tárolja. A levéltárak célja, hogy ezeket az adatokat mind teljesebb és értelmezhetőbb módon tegyék el, bármilyen célból is lesz rájuk szükség a jövőben. A SIARD (Software Independent Archival of Relational Databases) az adatbázisok szoftverfüggetlen archiválásának egyik módja.

Első változata 2007-ben készült a svájci Szövetségi Levéltár és az Enter AG együttműködésében az Unicode, XML, SQL:1999 és a ZIP nyílt szabványokra építve. 2013-ban a SIARD vált hivatalosan is az adatbázisok archiválásának szabványává Svájcban, ahogy pedig az XML-ben való archiválás lassanként kiszorította az egydimenziós fájlokban való megőrzést, Dániában és Kanadában kötelező archiválási formátum lett és a magyar e-levéltár is emellett tette le a voksot. A SIARD magyar nyelvű fordítását az Országos Levéltár az Elektronikus Levéltár projekt keretében készítette el, 2011-ben pedig Budapesten, az OSZK által rendezett konferencián Krystyna W. Ohnesorge mutatta be a Siard Suite alkalmazást - ez az előadás online is megtekinthető.

A SIARD most készülő új változatának célja, hogy az E-ARK projekt keretében az Európa-szerte meglévő alternatív megoldások (ADDML, DBML) előnyeit egyesítse és európai vezető szabvánnyá váljon, független adatcserét biztosítva az adatbáziskezelők között.

Miben hoz újat a 2.0 verzió?

  • támogatja az SQL:2008 lekérdezőnyelvet az eddig használt SQL:1999-el kompatibilis módon;
  • megvalósítja valamennyi SQL:2008 adattípus támogatását, beleértve a felhatsználói adattípusokat (UDT);
  • egyértelműbb érvényesítési szabályokat tesz lehetővé az adattípus-definícióknál;
  • kisebb módosításokkal biztosítja a nagyméretű objektumok adatbázison belüli tárolását;
  • a fájl elérési útvonalának (URI) beágyazásával támogatja a nagyméretű objetumok SIARD fájlon kívüli tárolását;
  • támogatja a DEFLATE tömörítési eljárást.

A Magyar Nemzeti Levéltár számít minden szakmabeli javaslatára annak érdekében, hogy az adatbázisok archiválásában az új verzió minél stabilabb és hosszú távú megoldást jelentsen számunkra is.

A véleményeket 2015. szeptember 20-ig Thomas Hartwig hartwig.thomas@enterag.ch és Anders Bo Nielsen abn@sa.dk várja.

A tervezet és a fordítása a cikkhez csatolt file-okban.

Az illusztráció forrása: DATABASE at Postmasters, March 2009

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges