Már minden magyar levéltár az Európai Portálon!

2014.08.19.
Augusztus közepétől az Európai Levéltári Portálon keresztül is hozzáférhetők a magyarországi levéltárakra vonatkozó adatok.

Augusztus közepén az Európai Levéltári Portál térképén nagy piros pötty jelent meg Magyarország fölött jelezve, hogy ezentúl az Európai Levéltári Portálon keresztül is hozzáférhetők a magyarországi levéltárakra vonatkozó adatok. A magyar levéltárak nyilvántartásában szereplő 82 intézmény és 197 telephely magában foglalja valamennyi hazai levéltárat, beleértve a nemzeti levéltár Országos Levéltárát, megyei tagintézményeit, a települési önkormányzatok levéltárait, szaklevéltárakat, egyházi és magánlevéltárakat.
Az APE Címtár szolgáltatás ezzel már 792 európai levéltár adatait tartalmazza kezdve a távoli Izlandtól egészen a francia levéltári szervezethez tartozó egzotikus Új-Kaledóniáig. A kutatók megtudhatják a levéltárak pontos helyét, nyitvatartási idejét, a kutatótermek befogadóképességét, szolgáltatásait és felszereltségét. Az adatok frissítéséről az országmenedzserek és intézménymenedzserek gondoskodnak. A magyarországi adatokat a csatlakozott intézmények közvetlenül is módosíthatják, a rendszeres frissítést azonban a magyarországi levéltárak nyilvántartása alapján a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai végzik.
Az Európai Levéltári Portál öt éve tartó fejlesztés eredménye.
A MNL hozzájárulása a közös vállalkozáshoz már eddig is jelentős volt, februártól a portál magyar nyelven is elérhető, májusban tettük közzé az MNL OL teljes fondjegyzékét és online kutathatók a Királyi Könyvek, az 1715. évi összeírás és az MSZMP iratai. A mostani fejlesztéssel pedig valamennyi magyar levéltár előtt megnyitottuk az utat a közös európai portálhoz való csatlakozásra.
A jövő évben befejeződő projekt záró konferenciáját az MNL hozzájárulásának elismeréseként Budapesten rendezi a projektben résztvevő 27 ország. Az európai levéltáros közösség legnagyobb vállalkozását ezt követően a hágai központú alapítvány koordinálja majd.

Európai Levéltári Portál
Facebook - Európai Levéltári Portál
APEX projekt
 

 

Utolsó frissítés:

2015.08.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges