Jelenlegi hely

Tanító szakos hallgatók látogatása levéltárunkban

2021.10.28.

2021. október 19-én a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának elsőéves, tanító szakos hallgatói látogattak el levéltárunkba. Az érdeklődők 3 előadást hallgattak meg.

Elsőként Kiss Norbert Péter igazgatóhelyettes vezette be a hallgatókat levéltárunk történetébe, beszélt arról mikor és milyen célból jött létre a levéltár, kezdetben hol volt és hogyan került végleges, mai helyére. Milyen szerepet, tevékenységet lát el a köz szolgálatában. Majd ismertette a levéltárban folyó főbb feladatokat, úgy mint az ügyfélszolgálat, a kutatószolgálat és gyűjtőterületi munkák.

Ezt követően Récsei Balázs főlevéltáros Oktatás- és neveléstörténeti források a (hely)történetírás szolgálatában című előadása következett. A szakember képekkel is illusztrált ismertetőjében kitért az iskolai iratok némely típusára, főleg az anyakönyvekre és a személyi anyagokra. Példákkal szemléltette a legkülönfélébb fondokat, amelyekben bőségesen találhatók a témára vonatkozó adatok.

Végezetül Jakab Georgina főlevéltáros családfakutatással kapcsolatos előadását hallgatták meg az érdeklődők. Útbaigazítást kaptak a kutatás megkezdésére vonatkozóan. Bemutattuk az anyakönyveket és jellegzetességeiket, a bennük való kutatás módszertanát. További témaként pedig röviden ismertettük a nemességkutatás, az amerikai kivándorlás és a világháborúk korszakát, valamint az ezen korszakokban történő kutatási lehetőségeket.

Jakab Georgina

 

Utolsó frissítés:

2021.11.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges