SZABADSÁGHARC ÚJRATÖLTVE c. pályázat díjátadó ünnepsége

2023.04.20.
A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltára az idei évben kép/videó- és esszépályázatot hirdetett meg az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához kapcsolódóan a megyében található általános és középfokú iskolák részére. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2022. április 19-én, délelőtt 10:00 órakor került sor a Levéltár épületében.

Immár második alkalom került sor egy történelmi tematikájú pályázat kiírására a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltárának szervezésében. A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikerült a diákok érdeklődését felkelteni, ugyanis a kiírásra szép számú pályamunka került beküldésre. A díjátadóra érkezett vendégeket Dr. Schramek László a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltárának igazgatója köszöntötte. Köszöntőbeszédében hangsúlyozta, a levéltárak célja, hogy a tanulók, szüleik és tanáraik megértsék a történelem nem csupán a nagy személyiségekről szól, hanem a folyamatokban részt vevő más szereplőkről is, akik között ott vannak nagyszüleink és dédszüleink. Elmondta tovább azt is, hogy az idei év több szempontból is fontos a Levéltár számára, ugyanis idén van a nemzet levéltárának megalapításáról szóló törvény megszületésének 300. évfordulója, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár méltóképpen szeretne megünnepelni. Kiemelte, hogy a pályázat meghirdetésének célja, hogy segítse a gyerekeket abban, hogy élményszerűen ismerjék meg országunk, kisebb közösségük múltját.

Ezt követően Pálfi Ádám (segéd)levéltáros, a pályázat lebonyolításával megbízott munkatársunk szólt néhány mondatban a diákokhoz. Hozzátette, bízik benne, hogy a pályamunkák elkészítése során a tanulók az idejüket hasznosan töltötték, új ismeretanyaggal gazdagodtak és mivel csapatban kellett elkészíteni a feladatokat, ezért a köztük kévő barátságok még szorosabbá váltak. Kihangsúlyozta, hogy ugyan lezárult ez a pályázat, de reméli a résztvevők mindig jó szívvel fognak emlékezni a Levéltárra és nem fogják elfelejteni az itt szerzett élményeiket. Kitért arra is, hogy a pályázatot támogató szponzorok nélkül nem valósulhatott volna meg ez a nagyszerű kezdeményezés, a mai gazdasági helyezetet figyelembe véve ugyanis saját fínanszírozásból szinte lehetetlen a kivitelezés. A beszédében kitért arra is és elmondta a hallgatóság soraiban ülő fiataloknak, hogy a levéltáraknak van egy semmivel össze nem hasonlítható, különleges légköre. Bíztatta a fiatalabb generációt tagjait, hogy ismerjék meg mihamarabb a levéltárban rejlő lehetőségeket és ezt bátran használják ki.

Ezt követően a Dr. Schramek László és Pálfi Ádám összegzésére került sor, amiben a
benyújtott és díjazott pályamunkákat méltatták, valamint kitértek az értékelés szempontjaira. Majd ezt követően Farkas Andreával, a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltárának igazgatóhelyettesével és dr. Baross-Gyimóthy Eszter levéltárossal kiegészülve megkezdődhetett az oklevelek és a nyeremények átadása a helyezést és a különdíjat elérő csapatok számára.

A díjazottak névsora:

1. helyezett csapat: Márciusi ifjak - Lobisev Léna, Lévai Boglárka, Nagy Vivien, Lakatos Vivien (
Halásztelki Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)
2. helyezett csapat: Petőfi Baráti Kör - Czeba Borbála, Biró Kornél, Puskely Evelin (Püspökhatvani Bene József Általános Iskola)
3. helyezett csapatok: Magyar Hősök - Roják Nóra, Nagy Kristóf, Negyedi Tibor (Jászkarejenői Széchenyi István Általános Iskola) és a Nyergelj! Fordulj!” - Szabó Boglárka, Szabó Bence (Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola)

Különdíjasok:

Legjobb "Esszé" kategóriában: Petőfi húgai - Dilong Szilvia és György Zselyke (Piarista Gimnázium és Kollégium, Vác)
Legjobb "GIF/Kép" kategóriában - Margaréta csapat - Gyombolai Emma (Karolina Katolikus Általános Iskola, Vác) 
Legjobb "Videó" kategóriában - Forradalmárlány Revák Regina (Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola)


Végül, de nem utolsósorban szeretnék mégegyszer kifejezni hálánkat és nagyrebecsülésünket támogatóiknak, akik nélkül kétségtelen, hogy nem lett volna ennyire sikeres az idei évben megrendezett pályázatunk.

Kiemelt támogatóink:

Nemzeti Színház
Petőfi Irodalmi Múzeum
Holokauszt Emlékközpont
Magyar Természettudományi Múzeum
Imagine Budapest: Városnéző túrák
Bobpálya Budapest
VR Vidámpark
VR Tours Budapest
Múlt-kor történelmi magazin

Ferenváros TC
Budapest Honvéd FC

Szeretnénk mégegyszer gratulálni a pályázaton résztvevő csapatoknak és iskoláknak, a helyezést elérő diákoknak, felkészítő tanáraiknak és szüleiknek!

Az eseményen készült képeket készítette: Poros Lilla és Pogányné Samu Éva. 


 


 

Utolsó frissítés:

2023.04.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges