Középkorral foglalkozó történészek találkozója

2023.10.11.
2023. október 6-án délután 15 órától a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Vármegyei Levéltárában tartották meg a IX. Középkoros könyvbörze és Középkori esték elnevezésű rendezvényt.

Az esemény a szokásoknak megfelelően a különböző kutatócsoportok, intézmények és könyvkiadók kiadványainak árusításával, illetve kötetlen beszélgetéssel vette kezdetét. 16 órakor C. Tóth Norbert (MNL főlevéltárosa, a HUN-REN–MNL–SZTE Magyar Medievisztikai Kutatócsoport vezetője, a rendezvény szervezője nyitotta meg röviden az eseményt. A Kutatócsoport feladata Magyarország középkori történetének kutatását és feldolgozását elősegítő forráskiadványok, segédletek, szakkönyvek készítése és megjelentetése. A köszöntő után Folytonosság és újszerűség a magyar szavak eredetvizsgálatában: Új magyar etimológiai szótár (ÚESz)címmel Gerstner Károly, az MKH Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a PPKE BTK nyugalmazott egyetemi docense vezette kutatócsoport tartott előadást.

Előbb Gerstner Károly beszélt arról, hogy az ÚESz. megjelenésében (online: https://uesz.nytud.hu/index.html), struktúrájában (szócikkszerkezet, jelölések, piktogramok stb.) és következetességében újat nyújt a korábbi nagy elődökhöz képest (EWUng., TESz.), de ugyanakkor támaszkodik is rájuk: finomodtak, precízebbek lettek az egyes szavak etimológiájáról tett állítások, esetenként egyszerre több lehetséges etimológiát is megadnak. Ugyanakkor a szótár jelzi, ha a korábbi szótárakban olvasható szótörténet meghaladottá, elutasítottá vált. Kacskovics-Reményi Andrea (MKH Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa) kiválasztott szócikkeken keresztül mutatta be, hol találtak újabb, korábbi adatokat (új okleveles, kódexbeli vagy arcanumos adatbázisok segítségével). Nyomdatechnikailag, azaz hang- és hangérték-jelölésileg is sokkal precízebb lett az ÚESz. mind a TESz.-hez, mind az EWUng.-hoz képest. Röviden szólt még a programról, annak szerkezetésről, amelyben a szótár íródott. Merényi Csaba informatikus ismertette azokat az alkalmazott szoftvereket, amelyek elősegítették, hogy az internetes elérhetőségű szótár összeköthetővé vált más adatbázisokkal (Uralonet, A magyar nyelv nagyszótára). A továbbiakban is fennáll a lehetőség, hogy más, a nyelvtörténettel foglalkozó egyéb adatbázissal, szótárral is bővüljön a szótárak online hálója.

Az előadások után folytatódott (illetve közben is zajlott) a könyvek adásvétele és a kötetlen beszélgetés. A jó hangulatú, mintegy hetven fő részvételével lezajlott találkozó az esti órákban zárult a Levéltárban.

 


 

 

Utolsó frissítés:

2023.10.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges