Hős-e az áldozat? – Kiss Kálmán, a vecsési postarablás sajnálatos vesztese

2023.09.27.
Az önzetlen jótett manapság nagyon ritka. A közelmúltban iratrendezés során a 83. számú Vecsési Attila Cserkészcsapat iratai között (fondszám: MNL-PVL-X.71.) rátaláltam Kiss Kálmán cserkésztiszt gyászjelentésére. Figyelmemet egyből megragadta, hogy Kiss Kálmán a vecsési postarablás során szerzett lövés következtében hősi halált halt. Az esetről a korabeli híradások részletesen beszámoltak és sokáig beszédtémát szolgáltatott.

1933. március 30-án szörnyű tragédiába torkollott a Pest-Pilis-Solt-Kiskun megyei vecsési postahivatalban történt postarablás. A péntekre virradó éjszaka a két elkövető azzal az elhatározással tört be a vecsési postahivatalba, hogy kirabolják annak pénztárszekrényét. Az újságok a következőképpen számoltak be az eseményekről: Két szolgálatot teljesítő csendőrjárőr, Virág Péter és Terjék Balázs gyanús neszre figyelt fel a postahivatal irányából, ezért bekopogtak. Erre egy férfihang szólt ki, hogy ne zörgessenek, mert éppen rovancsolás – ellenőrző vizsgálat – folyik. A csendőrök ennek nem ültek fel, átmentek a szomszédos gyógyszertárba segítséget kérni. Bodnár Endre gyógyszerésznél éppen ott tartózkodott Kovács István gyógyszerész és Kiss Kálmán árvaházi tisztviselő is, aki vívókardját megragadva a csendőrökkel tartott a postahivatalba. Ahogy kiléptek a gyógyszertárból, látták, hogy egy ismeretlen férfi rohant ki az épületből, revolverrel a kezében. Az egyik csendőr a férfira lőtt, azonban elvétette, a férfi pedig eltűnt az éjszakában. Ezután a csendőrök és segítőik beléptek a postahivatalba. Kiss Kálmán ekkor rátámadt és vívókardjával megsebesítette a másik rablót, mire az halálos szívlövést adott le a tisztviselőre. A gyilkos rabló kimenekült az udvarra, ahol Virág Péter csendőr rálőtt és halálosan megsebesítette. A rablónál talált személyes iratokból kiderült, hogy Máté István rovott múltú betörővel van dolguk. A zsebében találtak rá egy nyugtára, amin szerepelt egy név. Ez alapján kezdték el keresni Máté feltételezett tettestársát.

A csendőrök nyomban riadóztatták a budapesti rendőrkapitányságokat. Hamarosan a pestszentlőrinci Kossuth utcában, röviddel a gyilkosság után két rendőr egy gyanús férfira lett figyelmes, aki éppen akkor ugrott be egy taxiba. A rendőrök igazoltatták a férfit, aki az útlevelével bizonyította személyazonosságát, miszerint Schailli Sándor a neve. (A dokumentumokban neve többféleképpen fordul elő, Schailli, Scheily-ként is szerepel). A rendőröknek azt hazudta, hogy a Kossuth utca 17-es számú házba megy. A rendőrök elkísérték a házhoz, de, ahogy megállt az autó Schailli kiugrott és elmenekült. A rendőrség körözést adott ki Schailli ellen, akiről a nyomozás során kiderült, hogy 32 éves, budapesti, foglalkozása ékszerész és rézesztergályos és az újpesti Viola utca 17. szám alatt lévő villában lakik. Schailli nem volt éppen mintaállampolgár, 1920-ban már letartóztatták rablás miatt, majd szabadulása után a fővárosi éjszaka ismert alakja lett. Ami igazán gyanússá tette a hatóságok szemében, hogy kapcsolatban állt Máté István vasesztergályossal, akivel az elmúlt időben több olyan bűntettet követtek el, amit sikerült megúszniuk. 1933. április 1-én, 48 órán belül a rendőrség elfogta Schailli Sándort Vácott. Schailli a Majer Ferenc féle vendéglőbe tért be ebédelni. A szomszédos asztalnál tisztviselők ültek, akik a férfiben a vecsési postarablás rablóját vélték felfedezni. Egyikük kiszaladt az utcára és behívta az ott szolgálatot teljesítő vitéz Harmathy István rendőrfőtörzsőrmestert. A rendőr igazoltatta Schaillit, aki hamis adatokat adott meg, majd útban a rendőrség felé újból szökést kísérelt meg. A rendőr csakhamar utolérte, elfogta és megbilincselte a férfit.

forrás: Nemzeti Ujság 1933. április 2. száma
 
A rendőrségen dr. Görög József rendőrtiszt hallgatta ki Schaillit, aki nyomásra megtört és bevallotta, hogy ő a vecsési postarablás egyik szereplője. A kihallgatás során Schailli beismerte, hogy 1920-ban Sopronkőhidán töltötte 8 hónapnyi fegyházbüntetését és ekkor ismerkedett meg Máté Istvánnal. Kiszabadulásuk után Pesten találkoztak és barátságot kötöttek. Schailli Budapesten bérelt bolthelyiséget és zálogcédula üzletet nyitott, ahol Máté Istvánt is foglalkoztatta.  Később Kártyaklubokba kezdett járni és két klubnak lett a pinkabérlője*. Rengeteg pénzt keresett, amit gyorsan fel is élt és adósságot adósságra halmozott. Barátjának, Máté Istvánnak elpanaszolta, hogy bajba került, akivel ekkor tervelték ki közösen a vecsési postarablást. A Pestvidéki Törvényszék 1933. június 10-én tárgyalta Schailli Sándor ügyét. Mindössze negyedórás tanácskozás után kihirdették az ítéletet. A Törvényszék bűnösnek mondta ki Schailli Sándort előre szándékosan kitervelt lopás bűntettének kísérletében és négyévi fegyházra, valamint tízévi hivatalvesztésre ítélte. Büntetését a Pestvidéki Királyi Törvényszéki Fogházban töltötte le. Sajnálatos módon a nyomozati jegyzőkönyvek és a tárgyalás iratanyaga nem maradt fent, de Levéltárunk őrizetében megtalálható Schailli Sándor rab- és fogolytörzskönyve. 


forrás: Scheily/Schailli Sándor fogolytörzskönyve

 
A fogolytörzskönyvek a bírósági fogházakba befogadott letartóztatottak és elítéltek, valamint a Gyűjtőfogházba felvett fegyencek, rabok személyes adatait tartalmazzák. A törzskönyvek az ítélet számának megadásával segíthetik az esetlegesen fennmaradt bírósági peranyag levéltári visszakeresését.

Térjünk át a történet egyik balszerencsés résztvevőjére, Kiss Kálmánra, aki 1897-ben született Vecsésen. A Jegyzők Országos Árvaházának hivatalnoka volt. Mint tartalékos főhadnagy részt vett az első világháborúban és többszörösen kitüntették. Évek óta a Vecsési MOVE lövészcsapat parancsnoka, valamint a Vecsési 83-as számú Attila cserkészcsapat tisztje volt. Feleségét és két kisgyermeket hagyott hátra, akik leginkább szenvedőik voltak apjuk hőstettének. Édesapja, Kiss Lajos 1901-től 1918-ig volt Vecsés község főjegyzője. 

forrás: Kiss Kálmán gyászjelentése

 

A Vecsési 83-as Attila cserkészcsapat tagjai nem felejtették el bajtársukat, hanem igyekeztek méltóképpen őrizni emlékét. A végzetes tragédia egy éves évfordulóján megemlékezést tartottak és egy műsort szenteltek emlékére és tiszteletére. 

Meghívó Kiss Kálmán halálának évfordulója alkalmából történő megemlékezésre

 

írta: Pogányné Samu Éva

 

*Pinkabérlő: krupié, a kártyázás helyszínének vezetője, aki általában a kocsmáros, a vendéglős vagy a kaszinó tulajdonosa volt
 

Forrás:

HU-MNL PML X.71. 83-as számú Vecsési Attila Cserkészcsapat iratai

HU-MNL PML VII.102. Pestvidéki Királyi Törvényszéki Fogház iratai – Fogolytörzskönyv


Felhasznált irodalom:

Magyar Hírlap, 1933. április 1. „A vecsési postarablás drámai éjszakája”

Pesti Hírlap, 1933. április 1. „A véres vecsési postarablás”

Nemzeti Újság, 1933. április 2. „Elfogták Vácott a vecsési postarablót”

Magyarország 1933. június 10. „Négyévi fegyházra ítélték a vecsési postarablót”

 

 

Utolsó frissítés:

2023.09.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges