Jelenlegi hely

Gödöllői Jamboree 1933. augusztus 2-15. - Nagykőrösi cserkészek a világtalálkozón

Varga Ildikó levéltári asszisztens írása "Élet a régi Nagykőrösön" facebook csoportban
2020.08.17.

A Jamboree szó jelentése: cserkészfiúk, cserkészlányok összejövetele. A cserkészet megalapítója Robert Baden-Powell. Az első világtalálkozót 100 éve 1920-ban Londonban rendezték meg. A négyévente mindig más országban megrendezésre kerülő találkozók célja a különböző országok fiataljainak ismerkedése, barátságok kötése volt.

A IV. világtalálkozót Gödöllőn rendezték meg. A cserkészszövetség gróf Teleki Pált kérte fel a Jamboree vezetésére. Több mint háromezer cserkészt vontak be a szervezés munkájába. A gödöllői királyi parkot alkalmassá kellett tenni az ötvennégy országból érkező huszonötezer cserkész fogadására. A vendégeket tíz altáborban helyezték el. A világtalálkozó területén sátrak, sportpályák, üzletek, vendéglők és még kórház is helyet kapott. A táborozóknak a tájékozódás elősegítésére helyszínrajzot készítettek.

A világtalálkozó megnyitóján meglepetésként, több ezer népviseletbe öltözött magyar lány és fiú vonult el Baden-Povell alapító előtt. Virágokkal szórták tele a dobogót, ahol a világ főcserkésze és kísérete állt. Az ünnepélyes megnyitóra 1933. augusztus 2-án került sor.

A rendezvényen jelen volt Nagykőrös város polgármestere Dezső Kázmér is.

A Jamboree első hete az ismerkedés hete, a második hét a barátságok hete.

A gödöllői világtalálkozó jelképe a régi magyar mondák csodaszarvasa volt. A hivatalos csatakiáltás a ”Hajrá Csodaszarvas!".

A találkozó napilapja több nyelven került a táborozók kezébe, melyből a napi eseményekről tájékozódhattak.

A vendégszeretetről híres magyar cserkészek több ezer baráttól búcsúztak a találkozó végén. Nagykőröst 35 cserkész képviselte Gödöllőn. Augusztus 16-án a gimnázium főbejárata előtt Dezső Kázmér polgármester és Patonay Dezső református lelkész fogadta a hazatérőket. A 216. számú Arany János cserkészcsapat köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették és támogatták részvételüket a világtalálkozón: „Nagykőrös megyei város tanácsának 270 pengős adományáért, a Református Arany János Gimnázium Diákszövetségének 200, a Református Egyháznak 100, a gimnázium tanári karának 60, a gimnázium Misszió–körének 60 és Jalsoviczky Sándornak, a Diákszövetség elnökének 25 pengős adományáért.”

1934. január 27-én városunk lakói is megismerhették a világtalálkozó eseményeit az Uránia Mozgóképszínházban megtartott élménybeszámoló keretében.

 

Források:
MNL-PML V.276-a: Nagykőrös város polgármesterének iratai, 94/1933.
MNL-PML VIII.52-g: Nagykőrösi Református Főgimnázium iratai, 1933-1934. Évkönyv
Duna-Tiszaközi Nagykőrösi Hírlap, 1933. augusztus 15, augusztus 20.

Utolsó frissítés:

2020.09.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges