Beszámoló az MNL PML XIV. Levéltári Napjáról

2019.12.02.

A hagyományoknak megfelelően 2019. november 28-án került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának levéltári napjára.

A XIV. levéltári napi konferencia helyszíne a tavalyi évben átadott új épületszárnyban kialakított előadó-és kiállítóterem volt.

A Családkutatás címmel meghirdetett rendezvényünk a Magyar Nemzeti Levéltár által meghirdetett családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projektjéhez, a Hetedíziglen nevű program témájához kapcsolódott.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltárának igazgatójának, Dr. Schramek Lászlónak irányításával zajlott le. Dr.habil. Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntőjében kiemelte a levéltári napok fontosságát. Ez az alkalom egy ünnepként jelenik meg egy-egy intézmény életében. Dr. Szép Tibor Pest Megye Önkormányzatának jegyzője köszöntőjében átadta Szabó István, Pest Megye Közgyűlése elnökének üdvözletét. A levéltári nap témájához kapcsolódva személyes család történetét osztotta meg a közönséggel.

Az előadások sorozatát Kovács Eleonóra MNL főlevéltáros, főtanácsos, A „Hetedíziglen” projekt vezetője indította.  A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen programsorozatát mutatta be az érdeklődő közönségnek. A három éves programban rejlő lehetőségeket és feladatokat ismerhette meg a hallgatóság.

Gaálné Barcs Eszter az MNL PML levéltárosa, tagintézményi projektfelelősként először szóban, aztán képes összeállítás formájában ismertette intézményünkben a Hetedíziglenhez kapcsolódó jelenleg is elérhető programjainkat. Őszi országos rendezvényekben vállalt feladatok bemutatása mellett az elkövetkező időszak programjaiból is áttekintést adott a közönségnek.

Dr. Pillinger Szilvia, MNL PML levéltárosa és Dr. Schramek László Péter MNL PML igazgató, főlevéltáros a családkutatás legfontosabb forrásának jogi hátterét vizsgálták kutatásuk során. Az előadásban tagintézményünk igazgatója részletes elemzésben ismertette a magyar és európai jogszabályokat. Fontos megállapítása előadásuknak, hogy összehasonlítva a különböző országok jogi gyakorlatát, a magyar anyakönyvi kutatási szabályok megengedőnek bizonyulnak.

Fuchs György az MNL PML levéltárosa Katonai források szerepe a családkutatásban című előadásában egy igazi különlegességgel lepte meg hallgatóságát. A családkutatáshoz használt forrásanyagoknak egy kevésbé ismert forrásbázisát mutatta be az előadó. Nagy érdeklődéssel hallgatta a közönség, hogy a már jól ismert forrástípusok mellett a katonai iratok milyen adatokkal gazdagíthatják kutatásukat.

Fodor Dorottya, az MNL PML levéltárosa az Anyakönyvön innen és túl című kiállításának bemutatásával zárta a családkutatási konferencia programját. A kiállítás összeállítását és tartalmát ismertette a közönséggel. Előadása után a megjelentek megtekinthették az elkészült kiállítást, mely ékes bizonyítéka annak, hogy a családtörténet kutatók milyen széles forrásanyaggal dolgozhatnak kutatásaik során, és miért érdemes felkeresni a levéltárakat családkutatás témában.

A Hetedíziglen Nap délután tovább folytatódott a 2019 augusztusától Sebiány Noémi és Gaálné Barcs Eszter MNL PML levéltárosok által vezetett egyéni konzultációkkal. A program előzetes regisztrációt és időpont egyeztetést követően igénybe vehető, kezdő, levéltárban még nem kutató, családkutatás iránt érdeklődőknek.

Köszönjük a megjelenteknek a rendezvényünk iránti megtisztelő érdeklődést!

 
A beszámolót készítette: Gaálné Barcs Eszter és Sebiány Noémi

Utolsó frissítés:

2020.01.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges