Jelenlegi hely

Új levéltár-pedagógiai tér az MNL Országos Levéltárában

2022.03.22.
Minden korcsoport számára alkalmas levéltár-pedagógiai foglalkoztatótermet alakított ki a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára. Az új közösségi tér mellett az általános iskolás és középiskolás korosztály számára négy online applikáció is készült, amelyek segítenek a diákoknak abban, hogy eredeti levéltári forrásokból ismerhessék meg a történelmet. Az fejlesztések átadására 2022. március 22-én került sor a Bécsi kapu téri palotában.

A sajtónyilvános átadó eseményen Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy a magyar rendek 300 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy létrehozzák az ország levéltárát, azzal a céllal, hogy hitelesen megőrizze az iratokat az állam és az állampolgárok számára. Az intézmény később tudományos, majd a közelmúltban közművelődési és oktatási feladatokat is magára vállalt, az állampolgárok jobb kiszolgálása érdekében. Újabb funkcióinak legfrissebb ága a levéltár-pedagógia nagy lépést tesz ma előre a most átadott foglalkoztatóterem birtokbavételével – tette hozzá a főigazgató.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár köszöntőbeszédében üdvözölte a kezdeményezést, amelynek célja, hogy minél inkább kinyissa a látogatók előtt a levéltár kapuit. Ez a törekvés lépett ma szintet, hiszen az új helyszín méltó módon, korosztálytól függetlenül nyújt lehetőséget a levéltárban őrzött történelmi dokumentumok megismerésére. Az új közösségi tér további előnye, hogy abból a hátrányból csinál előnyt, amely eddig a történelmi ismeretek hagyományos átadását nehezítette: digitális alkalmazások segítségével igyekszik megragadni a fiatalok figyelmét és elmélyíteni a közoktatásban szerzett ismeretanyagot.

A levéltár-pedagógiai termet az épület egyik korábbi munkaszobájából – a hely adottságait és a foglalkozások céljait figyelembe véve – a  földszinten, a kiállítóteremmel szemben alakították ki. A terembe könnyen mozgatható asztalok, székek kerültek, melyek magassága a korosztály figyelembevételével könnyen változtatható. A programok jellegétől függően – legyen szó akár előadásokról, filmvetítésekről, kis- és nagycsoportos foglalkozásokról – a terem könnyen és gyorsan átrendezhető. A terem kivitelezéséért felelős Lutter Imre, a myspace produkció Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: fontos volt, hogy az új közösségi tér kialakítása – a modern külső mellett – a levéltárosok több évszázados értékmentő munkáját is tükrözze. Ennek érdekében az egyedi tervek alapján készült árnyékolón az Áprilisi törvények egy részlete látható, illetve három történelmi jelentőségű eseményhez kapcsolódó festett kép is került a falra, melyekről az épület folyosóin látható szekkók stílusa köszön vissza.

A Magyar Nemzeti Levéltár levéltár-pedagógus szakemberei az elmúlt években szerzett tapasztalataik alapján négy új applikációt is létrehoztak a történelmi tartalmak népszerűsítésére. Csonka Laura, az MNL Módszertani, képzési és levéltár-pedagógia Osztályának csoportvezetője elmondta, hogy a játékok egyelőre csak az MNL belső hálózatából érhetők el, mivel az applikációkat a levéltár-pedagógiai foglalkozások részeként, eredeti iratok, pecsétek bemutatása is kiegészíti. A játékok egy központi karaktert is kaptak: Archie, a macska kíséri végig a játékon és látja el hasznos instrukciókkal a játékosokat – ismertette a csoportvezető, majd bemutatta az applikációk használatát.

A játékok:

Herold – címerkészítő

A heraldikai témájú applikáció segítségével a diákok akár nemesi családok címereit is elkészíthetik, de a felhasználás folyamán fejlődik az önismeretük, önkifejezési készségük, s a haladóbb felhasználók akár saját maguk vagy családjuk címerét is megtervezhetik.

Stempli – pecsétes memóriajáték

A játék célja, hogy felhívja a diákok figyelmét a különböző pecséteknél használt motívumok azonosságaira és különbségeire. A számos kompetenciát fejlesztő applikáció lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok megismerkedhessenek a pecsétek motívumkészletével és a jelképek jelentésével.

Szignó – aláíráskészítő

A játék huszonnégy, a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személy aláírásával és a személyekhez kapcsolódó dokumentumokkal ismerteti meg a diákokat, akik megkísérelhetik leutánozni az általuk kiválasztott személyek aláírását, megtapasztalva az emberek írásképének folyamatos változását.

Kurír – újságszerkesztő

Az applikáció célja, hogy a diákok az iskolai és a levéltár-pedagógiai foglalkozás során szerzett új ismereteik felhasználásával szerkesszék meg egy újság címlapját a foglalkozás témájához kapcsolódó korszakból. Az applikációban négy korszakból és a korszakoknak megfelelő újságstílusból választhatnak. Az újságszerkesztést számos, a levéltár gyűjteményében található kép is segíti.

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges