Jelenlegi hely

Túl a kockaházakon – tüzépbarokk faluképek a nyolcvanas évekből

Kiállítás és kerekasztal beszélgetés
2022.11.28.
A Magyar Építőművészek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a "Túl a kockaházakon –Tüzépbarokk faluképek a nyolcvanas évekből" című kiállításmegnyitóra és kerekasztal-beszélgetésre.

Időpont: 2022. november 28. 16.30 óra

Helyszín: Magyar Építőművészek Szövetsége Kós Károly terem, Bp. 1088, Ötpacsirta u. 2

A kiállítást megnyitja:

Szabó Csaba főigazgató, MNL

Krizsán András elnök, MÉSZ

Cseri Miklós főigazgató, Szentendrei Skanzen

Az esemény házigazdája:

Tamáska Máté az MFA kurátora és a ‘Kockaház. A 20. század vidéki háztípusa’ című könyv szerkesztője, aki a megnyitó kapcsán a kötet szerzőivel beszélget a kockaház utáni faluképek kutatási lehetőségeiről.

A beszélgetés résztvevői:

Batári Zsuzsanna

Ispán Ágota Lívia

Jász Borbála

Juhász Katalin

Szilágyi Mária

Szolnoki József

Zuh Deodáth
 

A kiállításról:

A kockaház mozgalom tele volt belső ellentmondásokkal. Parasztok építkeztek munkásház modorban. A házakat egyesek szocialistának látták, mások kispolgári maradványnak. A kockaházon túl sem egyöntetűbb a kép. Sáros utca keresztezte a kövesutat, romos kastély udvarán nagyablakos iskola épült. Volt, ahová még szekérrel hordták be a szénát, miközben a "közös" földeket traktorok szántották.

Makovecz Imre "tüzépbarokk" faluképről beszélt, ahol az egyéni barkácsolási kedvnek csak a szegényes anyagkínálat szabott határt. A szocialista falu voltaképpen egy újabb "magyar neobarokk" társadalom volt a szegények kunyhóitól a sikeresek "alpesi ház" palotáiig.

Kiállításunk anyagának sorsa is ellentmondásos. Ünnepi akciónak szánták, de évtizedeken egyáltalán nem kutatott levéltári anyag lett belőle. 1984-85-ben a Hazafias Népfront kezdeményezésére amatőr fotók tízezrei készültek, dokumentálandó a negyven éves szocializmus vidéki eredményeit. Az "érett" szocializmust bemutató nagy kiállítás végül elmaradt. A Magyar Nemzeti Levéltár jogelődje bontatlanul őrizte meg a képeket egészen a közelmúltig, mikor is a szentendrei Skanzennel közösen megindult a gyűjtemény publikációja.

Idei kiállításunk folytatása a tavalyi "kockaház" válogatásunknak, részben fel is idézi azt, de a képmagyarázatokat ezúttal a "kortársak szövegezték". A magyar irodalom novelláiból válogató "Körkép" antológiák évfolyamai nem dúskáltak ugyan a vidéki témákban. Építészetről is ritkán írtak, ám az egy-egy odavetett sor életre kelti a fotók fekete-fehér pillanatait.
 

Közreműködő partnerek:

Ormos Imre Alapítvány

Magyar Nemzeti Múzeum

Magyarország Felfedezése Alapítvány (MFA Szabadegyetem programsorozat)

Szentendrei Skanzen

Térformák - Társadalomformák (TérTár) könyvsorozat és kutatóműhely

 

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap

 

Utolsó frissítés:

2022.11.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges