Jelenlegi hely

Trianon arcai – könyvbemutató

2018.05.22.
A Magyar Nemzeti Levéltár mindig is a feladata részének tekintette, hogy tudományos igényű köteteket, forrásközléseket adjon ki. Idén újabb kötettel gyarapodik az intézmény által kiadott könyvek hosszú sora, amelynek bemutatójára a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én kerül sor.

A Magyar Nemzeti Levéltár tisztelettel meghívja Önt a 2018. június 4-én (hétfőn) 14.00 órai kezdettel tartott könyvbemutatóra, amelyen a  Kunt Gergely, L. Balogh Béni és Schmidt Anikó által szerkesztett, Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek című kiadványunkat ismertetjük a nagyközönséggel. 

A könyvbemutatón köszöntőt mond Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója. A kötetet Romsics Ignác történész, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár mutatja be.

A rendezvény helyszíne:

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem (Budapest I. kerület, Bécsi kapu tér 2–4.)

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Libri Kiadó közös kiadásában megjelent kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. A történelmi Magyarország legkülönbözőbb pontjairól arisztokraták és kisemberek, nők és férfiak, felnőttek és gyermekek, magyarok és más nemzetiségűek vallanak benyomásaikról, érzéseikről, valamint arról, hogy saját személyes sorsukban milyen változásokat hozott az 1918–1920 közötti időszak. Ugyanazt az eseménysort különböző szempontokból és eltérő élethelyzetekből szemlélve az olvasó előtt izgalmas kép rajzolódik ki a Monarchia felbomlását átélő társadalomról. A kötet összeállításában Veres Emese-Gyöngyvér mellett az Ablonczy Balázs által vezetett MTA-Lendület Trianon 100 Kutatócsoport hat tagja is közreműködött.

Utolsó frissítés:

2018.06.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges