Jelenlegi hely

Több mint 1400 vendég a Múzeumok Éjszakáján

Szerző: Kanyó Ferenc
2018.06.25.
Idén is változatos programokkal és több kiállítással vártuk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületébe betérő látogatóit a Múzeumok Éjszakája alkalmával. Ezen az estén több mint 1400 ember döntött úgy, hogy a levéltárat választja a számtalan, éjjel is nyitva tartó kulturális intézmény közül.

A levéltár életében lassan hagyománnyá nemesedik a június 23-án megrendezett Múzeumok Éjszakája, hiszen az intézmény évek óta részt vesz a programsorozatban. Az épületben több időszaki kiállítást lehetett megtekinteni ezekben az órákban, emellett koncerttel egybekötött könyvbemutatók, valamint épület- és raktárséták várták a vendégeinket. A levéltár csatlakozott a 2018-as Családok Évéhez, így a rendezvényeink jelentős része kapcsolódott az országos programsorozathoz is.

A Bécsi kapu téri épület első emeletén a sokak által jól ismert kutatóterem kiállítóteremmé alakult át erre az estére. Az asztalokon ezúttal a Családok a családokért! című kamarakiállítást tekinthették meg a látogatóink. Itt a legfontosabb magyarországi nagybirtokos és nagypolgári családok életébe nyerhettek betekintést a kiállított dokumentumokon keresztül. Emellett az első emeleti lovagterem két könyvbemutató helyszínűül is szolgált. Délután 17 órától Kovács Ágnes történész mutatta be a Családi élet 300 évvel ezelőtt című könyvet, majd 19 órától Az Esterházyak fraknói ifjabb ága című kötet megjelenésének apropóján térhettek be a lovagterembe. A beszélgetés előtt a szlovákiai Collegium Wartberg adott egy kisebb koncertet.

A második emeleten egy újabb kiállítás várta a látogatóinkat, amely a Károlyiak - Egy arisztokrata család öt évszázada címet viseli, és amelyet kifejezetten erre az estére állítottak össze a levéltár munkatársai. A kiállítás megismerteti a látogatókkal a Károlyi család felemelkedésének és birtokgyarapodásának történetét.

A fentieken kívül egy kiállítást tekinthettek meg vendégeink. A levéltár kiállítóterme a Nyomott hagytak kiállítás után egy újabb, nagyszabású tárlatnak ad otthon. Ez az új tárlat a Kik vagyunk? címet viseli, és a magyarországi nemzetiségek történetét és hagyatékát mutatja be. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára július 11-én kerül sor. A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján a megnyitásának amolyan mínusz egyedik napjaként nyitottuk meg a betérők előtt, de sok szeretettel várunk mindenkit július 11-e után is. A részletek hamarosan elérhetőek lesznek a honlapunkon.

 

A felnőttek mellett a legkisebbeket is vártuk az est folyamán. Ők vehették birtokba a harmadik emeletünket, ahol történelmi ihletésű ajándéktárgyakat készíthettek.

Akik pedig az egész épületre voltak kíváncsiak, azok pedig a teljes létszámmal futó épületvezetéseinket választhatták, amelyek csaknem egész délután és este folytatódtak. A vezetéshez kapcsolódhattak azok is, akik esetleg lekéstek valamelyik csoportról, így a levéltár épülete megtelt a vezetést tartó kollégáink körül gyülekező látogatókkal is.

Végül, de nem utolsósorban, ez az este lehetőséget biztosított számunkra, hogy egy kis bepillantást nyújtsunk a kulisszák mögé, és a látogatóinknak egy helyszíni előzetes regisztrációt követően lehetővé tettük, hogy belépjenek a levéltár raktáraiba, bemutatva a féltve őrzött eredeti dokumentumokat is.

A Magyar Nemzeti Levéltár örömmel vett részt idén is a Múzeumok Éjszakáján, és sok szeretettel várunk mindenkit jövőre is.

 

Utolsó frissítés:

2018.07.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges