Jelenlegi hely

Pro Archivo Regni díj, 2015

2015.03.10.
Kalmár János, a Kutatószolgálati, tájékoztatási és levéltár-tudományi szakkönyvtár főosztály főlevéltárosa kapta a 2015-ös Pro Archivo Regni díjat. Az elismerést Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója adta át.

A Pro Archivo Regni díjat 1995-ben alapította Lakos János, az Országos Levéltár főigazgatója. A díjat évente egy személy kaphatja az intézmény főfoglalkozású, határozatlan időre kinevezett dolgozói köréből, ha legalább 15 éve a Magyar Országos Levéltár dolgozója, és munkáját a Levéltár érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő színvonalon látja el.

Az idei díjazott, Kalmár János a Kutatószolgálati, tájékoztatási és levéltár-tudományi szakkönyvtár főosztály főlevéltárosa, közel 22 éve a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa. 1993. április 15-én került kezelőként a Magyar Országos Levéltár I. Feudáliskori Kormányszervek Osztályára. Az utolsó nagy öregek egyikétől, Papp Gézától tanulta meg a szakma csínját-bínját. Karrierjének első állomásán gyakorlatilag az egész osztály anyagát (különösen az A, E és G szekciókat) kezelte, közben kiismerte a levéltári anyag „lelkét”, megtanulta, hogyan kell kezelni, és meg is szerette. A későbbiekben már ő tanította be az újonnan beálló munkatársakat, ezt a munkát is megbízhatóan és jól végezte. Igyekezett szakmai végzettséget is szerezni, s a levéltárban indított kezelői tanfolyamon 1995-ben sikeres vizsgát tett.

 

 

Néhány évvel később, 2001-ben az egri tanárképző főiskolán történelem tanári végzettséget szerzett. Ezt követően átkerült az Országos Levéltár II. Polgári kori Kormányszervek Osztályára, ahol az osztály keretében működő „Kiskutató” vezetője lett. Az iratőrző osztályokon szerzett tudását ma is kiválóan kamatoztatja munkájában, a tájékoztatásban feltétlen megbízhatóság, magabiztosság és a szakmai alaposság jellemzi.

A kutatószolgálat első átszervezése − a „Nagykutatóterem” és a „Kiskutatóterem” összevonása – az ő munkáját is érintette. Az átmenet időszakában ötleteivel segítette, hogy a kétféle kutatótermi gyakorlat közeledjen egymáshoz, és az új „Nagykutatóterem” zökkenőmentesen működjön. 2007-ben, a Bécsi kapu téri kutatóterem felújítását követően ő vette át a kutatószolgálat irányítását. Ekkor kezdődött el az a folyamat, amelynek során a Bécsi kapu téri kutatóterem és Kalmár János neve szinte egybeforrt. 2011-től az egységes kutatószolgálati főosztály munkatársaként a Bécsi kapu téri kutatóterem vezetője.

Kalmár János a modern, kutatóbarát levéltáros egyik legkiválóbb képviselője, akit az empátia, türelem, jó memória jellemez. Munkáját lelkiismeretesen végzi, a főosztály levéltárosai közül ő rendelkezik a legnagyobb rálátással és lexikális tudással a Bécsi kapu téren őrzött levéltári anyagról. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy sok esetben a referenseket mentesítve, saját maga ad válasz bonyolult kutatói kérdésekre.

 

 

A kutatószolgálaton eltöltött idő magas szintre fejlesztette kommunikációs készségét, kiválóan egyensúlyozik a kutatók igényei és a referensek elvárásai között. Ugyanakkor a legnagyobb kritikusa saját maga: önmagával szemben támasztott igényesség és teljességre törekvés jellemzi. Levéltári pályája során megélt kudarcai, esetleges téves döntései csak emberibbé teszik személyét.

A Levéltár érdekében huzamosabb időn át, kiemelkedő színvonalon dolgozni többféleképpen lehet. Kalmár János Pro Archivo Regni díjjal jutalmazásával most egy olyan munkatársat ismerhet el az intézmény, akire a szó legnemesebb értelmében mindig számíthat: kitartásával, megbízhatóságával szerényen, a háttérben maradva támogatja a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára munkáját.

Az eseményen további címadományozások átadására is sor került.

A Pro Archivo Regni díjról és az eddigi díjazottakról részletesebb információ itt található.

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

Utolsó frissítés:

2015.07.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges