Jelenlegi hely

Népszerű volt az augusztus 20-i nyílt napunk

Szerző: Miklós Dániel
2022.08.22.
2022. augusztus 20-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára nyílt nappal várta a látogatókat a Bécsi kapu téri palotájában az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója alkalmából. Az esős idő ellenére 1901 fő keresett fel minket a szombati ünnepnapon.

II. András 800 éve bocsátotta ki a magyar államiság történelmi jelentőségű dokumentumát, az Aranybullát. Intézményünk ebből az apropóból szervezte meg nyílt napját augusztus 20-án. Bár az oklevél hét eredeti példánya elveszett az évszázadok folyamán, az Országos Levéltár őrzi II. András két függő aranypecsétjét (arany bulláját), valamint I. Lajos 1351-ből származó törvényét, amely átírja és megerősíti az 1222-ben kiadott oklevelét.

A kiállítótérben a látogatók ingyenes tekinthették meg „A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei” című állandó kiállításunk, amely a nap alkalmából kiegészült Imre, II. András és IV. Béla aranypecsétjeivel, illetve I. Lajos Aranybulla-átiratával. A tárlóban elhelyezett pecséteket és iratot Kurecskó Mihály, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosa mutatta be a délelőtt folyamán csoportoknak, majd a délután a helyszínen válaszolt a látogatók kérdéseire.

A földszinten található levéltár-pedagógiai foglalkoztatóteremben debültált a levéltár videoblogjának, az Archivlognak a következő „Mindörökre érvényben maradjon” című része, amely 1222-es Aranybulla történetét, jelentőségét, oklevél- és pecséttani érdekességeit mutatta be szakértőnk, Rácz György főlevéltáros segítségével.

Az első emeleten Aranybulla-kézműves sarok várta a látogatókat, valamint a Banderium Hungarorum hagyományőrzői, akik a 13. század világát elevenítették meg. Korabeli mesterségeket, a hétköznapi élet eszközeit, ruházatot, közkedvelt korabeli társasjátékokat mutattak be, valamint pénzverőműhellyel és lantmuzsikával várták az érdeklődőket.

Nyílt napunkon a játékos kedvűek egy az Aranybullához kapcsolódó kvízjátékban is részt vehettek. A válaszadók között ajándékokat sorsoltunk ki, mely sorsolásra augusztus 29-én hétfőn került sor. A győzteseket szeptember 2-án 16 óráig emailben is értesítjük. A nyerteseknek gratulálunk!


Fotók: Takács Ábel

 

Utolsó frissítés:

2022.09.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges