Jelenlegi hely

„Mindörökre érvényben maradjon” – Rövidfilm az Aranybulláról

ArchiVLOG
2022.10.26.
Idén ünnepeljük az Aranybulla kiadásának 800. évfordulóját. Az évfordulóhoz a Magyar Nemzeti Levéltár kiemelt programsorozattal kapcsolódik, melynek következő állomásaként bemutatjuk ismeretterjesztő rövidfilmünket, melyben Rácz György főlevéltárossal járjuk körül az 1222-es dokumentum történetét, jelentőségét, oklevél- és pecséttani érdekességeit.
 
 „Mivel úgy országunk nemeseinek, mint másoknak a Szent István király által elrendelt szabadsága egyes uralkodók erőszakossága miatt, akik hol tulajdon haragjukért vettek elégtételt, hol meg gonosz vagy saját hasznukat hajszoló emberek álságos tanácsára hallgattak, számos tekintetben csorbát szenvedett, a nemeseink kérésekkel és fáradhatatlan állhatatossággal számos alkalommal ostromolták már a mi és elődeink, az ő uralkodóik felségét az ország megjavítását illetően.”
(Szovák Kornél fordítása)
 
 
Az aranypecséttel megerősített uralkodói kiváltságlevelek, az úgynevezett aranybullák közül kiemelkedik II. András király 1222-ben kibocsátott oklevele. Szövegéből kiderül, hogy eredetileg hét példányban állították ki, ezek közül azonban egy sem maradt ránk, hiteles szövegét Nagy Lajos király 1351. évi átírásából ismerjük. Emellett ránk maradt II. András király aranypecsétjének több példánya is: épp ilyen függhetett az 1222-es Aranybullán is.
 
 
"Mindörökre érvényben maradjon"
II. András király és az Aranybulla
 
 
 
 

Az emlékévhez kapcsolódó további tartalmaink Aranybulla 800 aloldalunkon érhetők el.
 
 

Utolsó frissítés:

2022.11.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges