Jelenlegi hely

Kulturális Örökség Napjai 2021

2021.09.14.
2021. szeptember 18-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmából intézményünk nyitott kapukkal várja a látogatókat, hogy együtt fedezzük fel különleges kulturális örökségünket.

Felhívjuk tisztelt látogatóink figyelmét, hogy programjaink regisztrációkötelesek, amelyekre a kozmuvelodes@mnl.gov.hu e-email-címen lehet regisztrálni.

 

 

Kiállítás

A nemzet emlékezete — A magyar történelem mérföldkövei | állandó kiállítás
10:00–18:00

Kiállításunk célja, hogy bemutassa írott kulturális örökségünk legfontosabb dokumentumait, ezeréves közös múltunk mérföldköveit. A kiállított eredeti iratok egy-egy korszakot, történelmi eseményt, sorsfordulót elevenítenek fel. A kiállítótér egy katedrális belső struktúráját követi, amelyben folyamatos panoráma-vetítés és rövidfilmek segítik a dokumentumok jelentőségének megértését térben, időben és történeti kontextusukban. A kiállítótér középpontjában az európai történelem egyik legismertebb, a magyar államiság legfontosabb szimbóluma, a Szent Korona áll.

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a tárlatvezetések alatt fél órán át csak a vezetett csoportok tartózkodhatnak a kiállítótében.

 

Tárlatvezetés a levéltári kiállítótérben
11:30, 12:30, 15:30

A fél órás tárlatvezetés során részletesen bemutatjuk A nemzet emlékezete A magyar történelem mérföldkövei című kiállításunkon szereplő tizennégy, intézményünk által őrzött dokumentumot.

Maximális létszám: 20 fő

 

Tematikus séták

A Bécsi kapu téri palota titkai: épületséták magyar és angol nyelven
10:00, 11:30, 12:00, 13:30, 14:00, 15:30 és 16:00

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb alkotása. Pecz Samu tervezte az 1910-es években a kor legmodernebb eszközeit alkalmazva. Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Maximális létszám: 15 fő

 

Magas élet a várban: Budavári séta
11.00, 14.00

A Budai Várnegyed egészen a XX. század közepéig fontos kormányzati funkciót látott el: számos, az ország életét meghatározó döntés született a királyi- vagy a Sándor-palotában. A döntéshozók pedig gyakran itt, a Várnegyed házaiban laktak. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából szervezett sétánk során kiderül, hogy hol élt a kalandos úton megbuktatott miniszterelnök, Imrédy Béla, hogy hol látogatta meg Thomas Mann a mecénás Hatvany Lajost, és hogy utóbbi öccsénél, a műgyűjtő Hatvany Ferencnél vendégeskedett-e valaha Horthy Miklós.

Maximális létszám: 25 fő

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a helyek elfogytak, így a budavári sétánkra való regisztrációt lezártuk.

 

Iratbemutatók

Pecsétek és pecséthasználat a középkortól 1848-ig

10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15, 17:15

A program során a rövid raktárbemutatót követően kollégánk bemutatja a magyarországi pecsétnyomók és pecsétek használatát különböző nemesi és uralkodói pecséteken keresztül.

Maximális létszám: 15 fő.

 

Érdekességek a Térképtárból

11:00, 13:00, 15:00, 17:00

Raktárséta a levéltári Térképtárban. A raktárséta során a Térkép- és Tervtár különlegességeibe, valamint a családtörténet kutatás szempontjából hasznos kataszteri felmérések térképeibe és irataiba nyerhetnek bepillantást a látogatók.

Maximális létszám: 15 fő

 

Járványtörténelem - járványok elleni védekezés a 18-19. században

10:15, 11:30, 13:15, 14:30, 15:45, 17:00

A középkortól pusztító járványok, főleg pestisjárványok ellen már elődeink is szigorú védekező intézkedéseket vezettek be. Az egykorú iratok alapján kiderül, elődeink milyen módon próbálták egykoron megakadályozni a fertőzések terjedését, hogyan és mikor alkalmaztak hazánkban először védőoltást. A fennmaradt tervrajzok és térképek a vesztegzárállomások rendjéről és a karanténidő alatti előírásokról adnak információt. A látogatók a források segítségével azt is megtudhatják, milyen lehetett az élet a fertőzött területeken, hogyan próbálták az emberek házi gyógymódokkal megvédeni magukat a fertőzésről.

Maximális létszám: 15 fő

 

A magyar fotókabin

12:00, 17:00

Arcok és sorsok a kabinból: automaták által készített fényképek a két világháború közötti időszakból.Maximális létszám: 5 fő

 

Projektbemutató
 

Közös útjaink

15:00

2021-ben a közgyűjtemények közötti együttműködést erősítve közös levéltár-pedagógiai projekt indult el a Magyar Nemzeti Levéltár és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár között, mely során a magyar-zsidó együttélés tematikáját dolgoztuk fel a középkortól a 20. század végéig egy közös online tárlat formájában. A Kulturális Örökség Napja alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár a tervezett online programon azt kívánja bemutatni az érdeklődőknek, elsődlegesen pedagógusoknak, hogy a közgyűjteményi tartalmak mennyi mindennel tudják segíteni a közoktatás munkáját.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az esemény regisztrációköteles. A regisztráció után a szervezők által adott Zoom-linken keresztül lehet a bemutatót követni online.

 

 

Utolsó frissítés:

2021.09.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges