Jelenlegi hely

Kommunista kiskirályok könyvbemutató

Beszámoló
Szerző: Miklós Dániel
2019.03.21.
Március 19-én került bemutatásra a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri épületében a Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent Kommunista kiskirályok című tanulmánykötet, amelyben több megyei levéltáros munkája olvasható a helyi pártállami vezetők visszaéléseiről, illetve büntetéseiről.

A bemutató előtt az eseményen megjelentek a kötetben olvasható két esethez, a mezőtúri TSZ állítólagos elkártyázásához, valamint a hortobágyi „libázáshoz” kapcsolódó rövid vetítéseket láthattak. Az előbbi ügyet Hofi Géza 1972-ben említette meg egy előadásában, a másodikra pedig Sára Sándor utalt 1987-ben forgatott, Tüske a köröm alatt című filmjével.

 

Fotó: Varga Máté/MNL OL

 

A rendezvény köszöntőt mondott Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, aki – mivel szerkesztőként érintett volt a könyv létrejöttében – a könyvről nem beszélt részletesen. Megemlítette ugyanakkor, hogy a hatalomhoz való viszony a megyei, települési kádereknél problémát okozott, akik gyakran átlépték saját határaikat, mivel úgy vélték, hogy nekik a juttatásaikon kívül más is „jár.” Megköszönte egyben a szerkesztők és szerzők munkáját – utóbbiak esetében kiemelte, hogy számos, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei egységeiben őrzött iratot használtak fel tanulmányaik elkészítéséhez.

 

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója
Fotó: Varga Máté/MNL OL

 

A kötetet Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója mutatta be. Békés beszéde elején hangsúlyozta, hogy egy jó könyvet nehéz bemutatni. Olvasmányélménye után rámutatott arra, hogy a kötetben szereplő írásokból kiderül: lehetséges, hogy egy-egy eset valójában csak a pletyka szintjén létezett, de a bemutatott ügyek arra mutatnak rá, hogy a kérdéses kádereknek volt lehetőségük a túlkapásokra. Békés Márton Czinege Lajos, valamint egy ceglédi és egy zalaegerszegi vezető ügyét emelte ki a tanulmányok közül. Előbbit azért, mert a nagy karriert befutott volt honvédelmi minisztert már a rendszerváltás előtt elővették, utóbbiakat pedig azért, mivel meglátása szerint a szexuális zaklatás már önmagában is a hatalom kérdésköréhez kapcsolódik.

 

Mikó Zsuzsanna, Békés Márton és Szabó Csaba a könyvbemutatón
Fotó: Varga Máté/MNL OL

 

A kötet kapcsán megjegyezte, hogy meglátása szerint a magyar történettudomány jó állapotban van jelenleg, amennyiben ilyen színvonalon tudnak írni a kutatók. Zárszóként pedig felvetette: a könyvet forgató számára az olvasás közben felmerülhet, hogy vajon csak a helyi „kiskirályok” éltek vissza a hatalmukkal, vagy az állampárti rendszer maga volt-e a visszaélés.

Kötet megvásárolható a Libri könyvesboltokban vagy megrendelhető az alábbi linken:  Majtényi György - Mikó Zsuzsanna - Szabó Csaba (szerk.): Kommunista kiskirályok. Budapest: Libri Könyvkiadó, 2019.

 

Fotó: Varga Máté/MNL OL

 

Utolsó frissítés:

2019.04.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges