Jelenlegi hely

„Kalandok a levéltárban”

2018.05.17.
A CO:OP-projekt keretében a Magyar Nemzeti Levéltár „Kalandok a levéltárban” címmel hirdetett levéltár-pedagógiai programot. Az itt készült kisfilmek szemléje és az eredményhirdetés 2018. május 5-én volt a levéltár Bécsi kapu téri épületében.
A Magyar Nemzeti Levéltár „Kalandok a levéltárban” címmel iskolai levéltári programot hirdetett 2017 nyarán. A program célja az volt, hogy a közoktatásban részt vevő gyerekek megismerkedjenek a levéltárral mint intézménnyel és az itt folyó szakmai munkával, vagyis megtudják, miért hívják a levéltárat memóriaintézménynek. A levéltári látogatás után a csapatok egy 5-7 perces, szabadon választott témájú és műfajú kisfilmet készítettek, amely a levéltári foglalkozások során megtapasztalt élményeikről szólnak, vagy amelyet az ott elhangzottak alapján maguk találtak ki. A diákok a rövidfilmen keresztül visszajelzést adtak a levéltárnak arról, hogy mit és hogyan ismertek meg az ott folyó munkából. A beérkezett filmeket a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársaiból álló zsűri értékelte és kiválasztotta azt az öt filmet, amelyeket a CO:OP-projekt horvátországi filmfesztiváljára kiküldenek.
 
Az elkészült filmek bemutatójára a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2018. május 5-én, szombaton került sor. Valamennyi résztvevőt emléklappal és a projektre emlékeztető ajándékkal, a legjobb filmek alkotóit pedig ajándékutalvánnyal jutalmazták. A közönségdíjat 1019 szavazattal a Kaposvári Szakképzési Centrum Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája nyerte. A zsűri 2. díjat nem, de két 1. díjat osztott ki.
 
Eredmények:
 
1. díj: Egyes csapat: Levéltár Security (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest) [Kisfilm megtekintése]
Trefort utcai lányok: Titkos Társaság (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest) [Kisfilm megtekintése]

3. díj: Levéltári helyszínelők: Anzelm érkezése (Wosinsky Mór Általános Iskola, Tolna) [Kisfilm megtekintése]

Közönségdíj és 4. helyezés: Időlovagok: „Kalandok a levéltárban” (Kaposvári Szakképzési Centrum Jálics Ernő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, Kadarkút) [Kisfilm megtekintése]

5. helyezés: Múltfürkészek (Fekete László Általános Iskola, Szenna) [Kisfilm megtekintése]

 
Elismerésben részesült még:
Időutazók: Levéltári kalandok (Fekete László Általános Iskola, Szenna) [Kisfilm megtekintése]
Töristúdió: Felesküdtek (Németh László Gimnázium, Budapest) [Kisfilm megtekintése]
Szabadulóművészek: Kalandok a fejedelemmel (Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Salgótarján) [Kisfilm megtekintése]
 
A díjazottaknak és valamennyi résztvevőnek gratulálunk!
A filmek megtekinthetők a Magyar Nemzeti Levéltár Facebook-oldalán.
 

 

 

 
CO:OP abstract for administration

Forrás: MNL OL Co:op blog

Utolsó frissítés:

2018.06.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges