Jelenlegi hely

Gulág és Gupvi tanúsítvány igénylése

2022.01.05.
2022. január 3-án lépett életbe az eljárásrend, amely lehetővé teszi az orosz hadifogoly kartonokról egy kétnyelvű tanúsítvány kiállítását, ezzel is segítve az erdélyi magyarok kárpótlási eljárását. Az alábbiakban erről a folyamatról tájékoztatjuk Önöket.

Tisztelt Érdeklődő!

Tájékoztatjuk, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) a hadifogoly (szovjet táborok magyar foglyai) adatbázisban elérhető orosz kartonokról csak másolattal rendelkezik, ezért ezekről további hitelesített másolat nem adható ki.

A Romániában zajló kárpótlási eljárást elősegítendő, a hadifogoly adatbázisban elérhető orosz kartonokról a levéltár kétnyelvű (magyar, román) tanúsítványt állít ki.

A tanúsítvány igénylésének menete a következő:

  1. A letölthető tanúsítványigénylő lapot (Tanúsítvány igénylés iránti kérelem a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisában szereplő adatokról) teljeskörűen és pontosan ki kell tölteni,
  2. a hadifogoly adatbázisban elérhető orosz kartonok közül a hozzátartozó (aki után igénylik a kárpótlást) kartonját és adatlapját le kell tölteni,
  3. a tanúsítványigénylő lapot a csatolandó mellékletekkel együtt a tanúsítványigénylő lapon szereplő, területileg illetékes ügyintézők e-mail címére kell megküldeni. (Kérjük, amennyiben módjuk van rá a területileg illetékes ügyintézőkkel telefonon vagy személyesen vegyék fel a kapcsolatot az igénylés megküldése előtt.)

A megyénként illetékes ügyintézők a tanúsítványigénylő lapokat megküldik a levéltárnak, ahol ellenőrzés után kiállítjuk a tanúsítványt, amelyet a megyei ügyintéző továbbít az ügyfelek részére.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár magánszemélytől érkező megkeresést nem fogad be.

A tanúsítványigénylő lapot a csatolandó mellékletekkel együtt minden esetben az igénylő lapon található területileg illetékes ügyintézők e-mail címére küldjék a velük történt egyeztetést követően. Az illetékes ügyintéző gondoskodik a kérelem levéltárba történő továbbításáról, majd a tanúsítványnak az ügyfél részére történő megküldéséről is.

Az illetékes ügyintézők a tanúsítványigénylő lap kitöltésében, és a mellékletek letöltésében is segítséget nyújtanak, valamint a kárpótlás menetéről is tájékoztatást adnak.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy erre a kárpótlásra csak a román állampolgársággal rendelkező ügyfelek jogosultak. Jelen tanúsítvány csak a Romániában zajló kárpótlási eljárás elősegítésére szolgál, más célból azt nem szolgáltatjuk ki, az ilyen igényeket elutasítjuk.

A Magyar Nemzeti Levéltár csak a tanúsítvány kiállításáért felel. A levéltár azért, hogy a romániai kárpótlási folyamatban a Szociális Kifizetési és Ellenőrző Ügynökség milyen egyéb alátámasztó dokumentumokat kér, felelősséget nem vállal, arról információval nem rendelkezik.

Az MNL Országos Levéltára hadigondozási ügyben az Országos Hadigondozó Hivatal (valamint jogelődje: a Népjóléti Minisztérium Hadigondozói Főosztálya) iratanyagából tud igazolást adni arról, hogy 1949. január elsejét megelőzően a hadigondozottat (hadiözvegy, hadirokkant), vagy hadigyámoltat (hadiárva, hadigondozott családtag) hadigondozási nyilvántartásba vették-e, valamint, hogy 1949. január elseje után ezt az ellátást megvonták-e.

Ha hozzátartozója lakóhelye a mai Románia területén volt, és a halála után családja továbbra is Romániában élt 1945–1950 között, akkor 1949. január elseje előtt nem kerülhettek Magyarországon hadigondozottként nyilvántartásba. Ebben az esetben a keresést nem tudjuk lefolytatni.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az MNL Országos Levéltárában katonai szolgálattal, hadi eredetű halálozással, sebesüléssel kapcsolatos iratokat nem őrzünk. Ilyen jellegű dokumentumokkal kapcsolatban forduljon a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Központi Irattárához (1076 Budapest, Verseny u. 12., e-mail cím: kozponti.irattar@hm.gov.hu).

 

Utolsó frissítés:

2023.12.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges