Jelenlegi hely

Finisszázzsal búcsúzott a Nyomot hagytak kiállítás

2018.06.15.
2018. június 8-án került sor a Magyar Nemzeti Levéltár Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című kiállítás finisszázsára.

Ahogy a kiállítás két éve alatt, úgy a finisszázson is széleskörű érdeklődés kísérte a tárlatot. Az eseményt megelőző napon a Magyar Nemzeti Levéltár szakmai napot hirdetett, amelynek keretében a társintézmények munkatársai ingyenesen tárlatvezetéssel tekinthették meg a kiállítást.

A finisszázson is szép számmal jelentek meg az érdeklődők. Horváth Zita helyettes államtitkár záróbeszédében elmondta, hogy az innováció és a szellemi környezet rendkívül fontos egy ország fejlődése szempontjából. A Nyomot hagytak kiállítás pedig remek tükre a hazai humán tudományoknak, és felhívta a figyelmet ezek fontosságára. Hozzátette, hogy a tárlat egyúttal egy régi vitában is állást foglalt, hiszen állandó vita zajlik arról, hogy a korszellem, vagy az egyéniségek határozzák-e meg a történelmet. A Nyomot hagytak rámutat arra az aláírásokon keresztül, hogy az egyéneknek nagyon fontos szerepe és felelőssége van a történelem alakításában.

Németh László Sándor szubjektív tárlatvezetésében felidézte, hogy amikor elkezdett dolgozni az akkori Országos Levéltárban, az épületben még nem volt olyan reprezentatív kiállítótér, ahol méltó módon bemutathatták volna a levéltárban őrzött kulturális közjavakat. A kiállítás ötlete Dékány Szilvesztertől származik, és Mikó Zsuzsanna főigazgatósága alatt valósulhatott meg. Céljául azt tűzték ki, hogy felelős emlékezetintézményként minél szélesebb közönséget szólítsanak meg, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Egyúttal be kívánták mutatni a levéltár kincseit ötvözve a hagyományos installációs kultúrát a modern világ digitális eszköztárával.

Hogy a kiállítás a történelem érthető tükrévé vált a látogatók szemében, azt bizonyítja az a tény, hogy két év alatt közel 16.000 látogató tért be a levéltár épületébe, hogy megtekintse, emellett pedig számos helyen jelent meg a médiában, beleértve az Újkort vagy éppen az Indexet is. A további tervekről elújságolta, hogy a külügyminisztérium egy vándorkiállítást tervez a Nyomot hagytakra építve, amellyel a Balassi Intézet külföldi országokban lévő magyar házait járnák be.

A szubjektív tárlatvezetést követően Gerlóczy Zsigmond zongorajátékát élvezhették a jelenlévők, aki egy kétszáz évet felölelő zenetörténeti válogatást mutatott be a közönségnek, így kapcsolódva a kiállítás tematikájához.

A zenei lezárást állófogadás követte, és mindenki még egyszer utoljára körbejárhatta a nagy sikert aratott Nyomot hagytak kiállítást.

 

Fotó: Varga Máté (MNL OL)

 

Utolsó frissítés:

2018.08.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges