Jelenlegi hely

Fiatal felhasználók a középpontban | Focusing on young users

2022.08.31.
A Magyar Nemzeti Levéltár adott otthont annak a nemzetközi levéltári tábornak, amelyen az Európa Digitális Kincsei projekt pályázati nyertesei vehettek részt. In 2021, the European Digital Treasures project announced a competition for high school students based in Norway, Malta, Hungary, Portugal, Austria and Spain, to participate in a multimedia contest called "Young Digital Treasures".

English version of the article

A 2018-ban indult European Digital Treasures projekt az európai levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális tartalmakra épülő bemutatását tűzte ki célul, ennek érdekében a nemzetközi konzorcium három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre. A kiállítási dokumentumokhoz kapcsolódva 2021-ben pályázatot hirdetett norvégiai, máltai, magyarországi, portugáliai, osztrák és spanyolországi középiskolások számára, hogy az Európa építéséről szóló 60 kiállított levéltári irat egyikét digitális formában mutassák be.

A kiállított iratok elérhetők itt: https://www.youngdigitaltreasures.com/gallery)

A bírálóbizottság által a legjobbnak ítélt történetmesélők lehetőséget kaptak, hogy 2022. júliusában részt vegyenek egy a Magyar Nemzeti Levéltár által szervezett nemzetközi táborban Budapesten.

A táborban a diákok elsőként levéltári szakmai programon vettek részt, amelyeken bemutatták sikeres nyertes projektjeiket, és elmondhatták, hogy miért éppen azt a levéltári dokumentumot választották, amellyel dolgoztak, és hogy az általuk választott dokumentum miért játszik kulcsszerepet az európai identitás kialakításában.

A résztvevők a tábor 5 napos ideje alatt megtekinthették Budapest nevezetességeit, meglátogatva a Magyar Parlamentet, a szentendrei Skanzent és az Európai Digitális Kincsek digitális levéltári kiállítását a Várkert Bazárban. A Bécsi kapu téri levéltári palota adott otthont különböző, a levéltári munkához kapcsolódó műhelymunkáknak, mint például az iratok megőrzésével és a tárolásával kapcsolatos raktárlátogatásoknak, iratbemutatóknak és a restaurátori műhelyben megszervezett workshopoknak. A diákok egy kincskereső versenyen keresztül ismerkedhettek meg a levéltári épület különlegességeivel, ahol megismerhették a szekkók történetét, magyar találmányokkal ismerkedhettek meg, sőt, még a palota néhány titkos helyére is bepillanthattak.  A tábor egyik legfontosabb programja egy időkapszula készítése és elásása volt, amelyet a résztvevők megígérték, hogy 50 év múlva meglátogatnak.

A tábor nagyszerű lehetőség volt a fiatal kincskeresők számára, hogy ne csak a gyönyörű Budapestet látogassák meg, hanem megismerjék a magyar kultúrát, történelmet és a magyarországi levéltári munkát, miközben különböző nemzetek fiataljainak szemszögéből is megismerhették az európai gyökereket.

A nyertes projekteket ezen a linken tekinthetik meg: https://www.youngdigitaltreasures.com/results

 

 

A pályázat célja az európai identitás építése, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek Európa történelmi gyökereinek ismeretéhez, ahhoz, ami összeköt bennünket és értékeinket.

 

Utolsó frissítés:

2022.09.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges