Jelenlegi hely

Felhívás

Írjon Ön is történelmet a koronavírus idején!
2020.05.08.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára gyűjti a koronavírus-járvány idején keletkezett feljegyzéseket és naplókat, hogy a jövő generációi személyes reflexiókon keresztül is megismerhessék a fertőzés egyénre, társadalomra, közigazgatásra, oktatásra, egészségügyre, és gazdaságra gyakorolt hatásait.

A pandémiára tekintettel Magyarország kormánya 2020. március 11-én hirdetett egészségügyi vészhelyzetet, melynek következtében mindannyiunk élete gyökeresen megváltozott: bezártak az óvodák, az iskolák, a mozik, a színházak, a közgyűjtemények és az üzletek nagy része. Amelyik munkahely tehette, biztosította dolgozóinak a home office lehetőségét. A kijárási korlátozások bevezetésével a lakosság a négy fal közé kényszerült, életükben minden korábbinál nagyobb szerepet kapott az online világ. Kiürültek a közterek, a tömegközlekedési eszközök, a vásárlásoknál kialakított idősávos rendszerrel pedig elkülönítették a járvány szempontjából különösen veszélyeztetett 65 évnél idősebb korosztályt a lakosság többi részétől.

Az Ön életét hogyan változtatta meg a koronavírus? Miként éli meg az egészségügyi vészhelyzet uralta mindennapokat? Amennyiben készít(ett) erről feljegyzéseket, vagy vezet(ett) naplót, és szeretné, ha személyes tapasztalatai a történelem részeként fennmaradnának és kutathatóvá válnának az utókor számára, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára örömmel fogadja azt, és a levéltáros kollégáink által elvégzett iratértékelési folyamatot követően állományba veszi – amennyiben a felajánlott anyag gyűjteményünkbe illeszkedik.

Az iratanyag átvétele, begyarapítása és elhelyezése az 1995. évi LXVI. törvény értelmében történik. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának gyűjtőköréről, az iratbeadás módjáról az alábbi linken bővebben is tájékozódhat: https://mnl.gov.hu/tajekoztatok

A felajánlani gondolt dokumentumokat elektronikus formában az alábbi e-mailcímen tudjuk fogadni: gyujtokor@mnl.gov.hu. Mivel intézményünk jelenleg zárva van a látogatók elől, papíralapú írásaikat személyesen az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületébe (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4.) hozhatják be a vészhelyzet elmúltával, korlátozó intézkedések feloldását követően.

„Delineatiója Miképpen kelessek a debreceni heti vásárt a városnak mostani infectiója idején tartani”
Jelzet: HU MNL OL P 396 - 6. sorozat - 3. tétel - No. 38.

Utolsó frissítés:

2020.12.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges