Jelenlegi hely

Elhunyt dr. Szegőfi Anna Mária (1945-2019)

2019.01.31.
2019. január 23-án elhunyt dr. Szegőfi Anna Mária nyugdíjas főlevéltáros, főtanácsos, a Magyar Nemzeti Levéltár két megyei intézményének egykori munkatársa.

Szegőfi Anna Mária 1945. február 7-én született a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sáta községben. Gyermekéveit és a gimnáziumi éveket Ózdon töltötte. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK magyar-történelem szakán kezdte meg, majd magyar-történelem szakos tanárként a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen fejezte be. 1974-ben az ELTE levéltár kiegészítő szakát is elvégezte, majd 1980-ban bölcsészdoktori címet szerzett.

Levéltárosi pályáját 1971-ben a Szolnok Megyei Levéltárban kezdte, 1975-ben átkerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárba, ahol a gyűjtőterületi munka irányítását bízták rá. Szűken vett levéltárosi munkája mellett az intézmény két reprezentatív sorozatának – BAZ Megyei Levéltári Füzetek és a Borsodi Levéltári Évkönyv – szerkesztője és írója is volt, számtalan könyv, kiadvány, recenzió megjelentetése fűződik nevéhez. A megye reformkori iratainak feldolgozása közben számos történeti tárgyú tanulmányt is megjelentetett, Borsod megye történetével foglalkozók munkáiban még ma is hivatkozások tömkelege említi munkáit. Ózdi kötődése miatt számtalan ózdi helytörténeti munkában segédkezett, szakmai irányítással látta el a térség kutatóit.

Budapest Főváros Levéltárába 1992-ben került, ahol szakmai munkája kiteljesedett. Előbb a gazdasági iratanyagok és a gyűjtőterület referense lett, majd osztályvezető-helyettesként, osztályvezetőként, illetve 1997 és 2002 között a közigazgatási és vállalati iratanyagot őrző osztály főosztályvezetőjeként irányította a BFL akkori legnagyobb részlegét. Budapest Főváros Levéltárában és az MNL Országos Levéltárában számos, ma már nagy gyakorlattal rendelkező levéltáros, segédlevéltáros és kezelő mondhatja Pannit mesterének.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének alapítótagja, az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa elnökségének a tagja, majd titkára volt. Elméleti és gyakorlati tudását a levéltáros-szakmai képzésben is kamatoztatta: rendszeres előadója volt mind a segédlevéltárosi, mind a levéltári kezelő tanfolyamoknak. Számos akkreditált képzés kidolgozója, gyakran elnöke volt vizsgabizottságoknak.
2004-ben, kiemelkedő szakmai tevékenységéért Pauler Gyula-díjat kapott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától.
2009-ben, akkor közel 40 éves levéltári munkája elismerésére, Budapest Főváros Levéltárától Gárdonyi Albert Emlékérmet kapott.

Végső búcsúztatása 2019. február 13-án 12:30-kor lesz az ózdi Gyári Temetőben. (3600 Ózd, Nagyamerika utca 4.)

Emlékét megőrizzük!

Utolsó frissítés:

2019.02.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges