Jelenlegi hely

„E-DOCUMENTA PANNONICA” – a Magyar Nemzeti Levéltár Interreg pályázata

2017.11.02.
Egy sikeres pályázatnak köszönhetően 2017. november 1-jével útjára indul a Magyar Nemzeti Levéltár „e-documenta Pannonica” címet viselő nemzetközi Interreg projektje.

A Szlovénia-Magyarország (röviden SI-HU) Interreg pályázat „Együttműködő régió” prioritási tengelye keretében 2 magyar és 3 szlovén intézmény kötött partnerségi megállapodást a határmenti térség kulturális örökségét feldolgozó interdiszciplináris adatbázis létrehozása céljából. A hazai közgyűjteményeket az MNL Vas Megyei Levéltára, valamint a szombathelyi Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum képviseli. Szlovén oldalról a Muraszombati Muravidéki Múzeum (Pomurski muzej Murska Sobota), a Maribori Területi Levéltár (Pokrajinski arhiv Maribor), valamint a Beltinci Idegenforgalmi és Művelődési Intézet (Zavod za turizem in kulturo Beltinci) csatlakozott a projekthez.

Az öt együttműködő intézmény tartós partnerség keretében 2017 és 2020 között egy szakmailag hiteles, régészeti, néprajzi, levéltári, kultúrtörténeti és biográfiai adatokat tartalmazó adatbázist hoz létre, a térség 120 településére vonatkozóan. Az egységes módszertan alapján kialakítandó adatbázis a projekt termékeként egy háromnyelvű weblapon keresztül lesz elérhető, amely az információkat közérthető módon, a tájékozódást megkönnyítő interaktív térképpel kiegészítve bocsátja az érdeklődők rendelkezésére.

A program keretében az MNL Vas Megyei Levéltára elvégzi a tudományos kutatómunkát és forrásfeltárást, közreműködik a közös adatbázis és a honlap létrehozásában és fejlesztésében. A pályázati támogatásnak köszönhetően a digitális tartalmak létrehozása céljából a tagintézménynek egy speciális könyvszkenner, egy széles formátumú műszaki szkenner, továbbá egy nagy tárolókapacitású számítógép beszerzésére, valamint egy iratdigitalizálással foglalkozó munkatárs alkalmazására is lehetősége nyílik. A fejlesztéseknek köszönhetően a levéltár egy 21. századi igényeknek megfelelő, korszerű iratdigitalizáló műhelyt tud kialakítani. A program további szakmai hozadékaként új településtörténeti adatok feltárása várható, valamint ugrásszerű növekedésnek indulhat a levéltár digitalizált iratanyagának mennyisége, egyúttal javul ezek on-line elérhetősége, továbbá erősödnek a tagintézmény nemzetközi kapcsolatai, a szlovén partnerekkel fennálló intézményközi együttműködés.

SI–HU honlap: http://www.si-hu.eu/hu2/

Programterület

Utolsó frissítés:

2017.12.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges