Jelenlegi hely

Digitális Kincsek – Európa megteremtése – Kiállításmegnyitó a Várkert Bazárban

Szerző: Fényes Erika
2022.08.19.
Egyedülálló transzmédia kiállításon mutatja be Európa történetét a Magyar Nemzeti Levéltár az Európa megteremtése – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című tárlaton, melynek megnyitójára 2022. augusztus 30-án 14 órakor kerül sor a Várkert Bazárban.

Hogyan kértek csókot rúna-írással 1100 körül Norvégiában? Miként rendelte el Mária Terézia a szent jobb tiszteletét? Mivel indokolta kérelmét Miguel de Cervantes a Don Quijote kiadására? Mit tartalmazott Edvard Munch végrendelete? Miként lett Webőczi István az egyenlő igazságszolgáltatásról írt levele a Magyar Királyság egyik meghatározó, több mint 400 évig érvényes jogi alapvetése?

A válaszokat adó kiállítás hat európai nemzet különleges dokumentumain segítségével arra vállalkozik, hogy megteremtse azt a horizontot, ahonnan szemlélve az európai történelem valamennyi európai számára közös történelemként látható. A kiállítás iratait európai országok levéltárainak munkatársai gyűjtötték össze, s rendezték egymás mellé négy lehetséges nézőpont – Európa szellemisége, sokfélesége, az európai kereszténység és a felvilágosodás öröksége szerint. A kiválogatott dokumentumok erről, és ezen keresztül Európa történelméről vallanak, illetve lehetőséget kínálnak arra, hogy a kiállítás látogatója maga is kialakítsa a saját képét Európa és az európaiság történelméről.

Az írásos emlékek szélesebb körű megismertetése érdekében az alkotók igyekeztek kitörni a hagyományos kiállítási sablonok kereteiből. A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat, vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközeinkre. A digitális felületeken a fiatalabb látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D végtelen futó videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítás-sorozat harmadik – egyben befejező részeként nyíló tárlat a 2018-ban útjára indult European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása. A projekt nemzetközi konzorciuma ennek érdekében három digitális, transzmédia kiállítást hozott létre:

Az európai felfedezések: Az Újvilágtól az új technológiákig

Száműzetés, migrációs hullám és szolidaritás

Európa kialakítása – Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják Norvégiától Ausztrián és Magyarországon át Portugáliáig, Spanyolországig és Máltáig a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányai szerepelnek a tárlatokon.

Az ingyenesen megtekinthető kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa Programja részfinanszírozásában jött létre a Várkapitányság támogatásával.

A kiállításmegnyitóra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Helyszín: Várkert Bazár - Borospince, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Időpont: 2022. augusztus 30. kedd 14 óra

Kérjük, hogy részvételi szándékát jelezze a kozmuvelodes@mnl.gov.hu címen.

 

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges